FACEBOOK

Нинова 10, а не 14 дни с К19-карантина, защо: EurActiv

Без спазване на задължителните за редовните граждани коронамерки мина Корнелия Нинова,  алармира EurActiv.bg. Лидерът на БСП сама обяви на 14 октомври, че е заразена с Covid-19 за втори път,  което означава, че трябва да пази 14 дни карантина. На 24 октомври обаче, само 10 дни по-късно, тя участва на живо в  предаването Събуди се по Nova.

„В последните дни имах много интензивни срещи с браншови организации, работодатели, синдикати, граждани, колеги. Бих искала да предупредя всички, с които съм се срещала, че от днес съм положителна с K19″, написа тогава  Нинова когато се оказа с положителен тест, като добави, че е добре и няма симптоми, но ще остане под карантина и ще работи от дома. Въпреки това излиза, че соцлидерът явно не спази обещанието  си и наруши общите законови правила за всички у нас.

Напомняме, че карантината за заразените от К19 в България е две седмици, а за контактните лица е 10 дни.

За нарушаване на карантина в закона е предвидено едновременно административно наказание глоба и наказание лишаване от свобода, налагано по реда на Наказателния кодекс и срещу стотици граждани бяха образувани наказателни дела, а много бяха и осъдени.

По този повод от EURACTIV България изпрати въпроси по електронната поща до пресцентъра на БСП и до столичната здравна инспекция (СРЗИ) с молба да обяснят случая. Вече втора седмица те мълчат и не отговорят на запитването.

Медията запита СРЗИ и пресцентъра на Позитано 20 дали Нинова ебила под карантина, след като самата тя лично обяви на 14 октомври, че е с положителен тест. Също така, не е ли правилно да се изолира за 14 дни, а не да обикаля телевизиите. Поискана е и информация  дали и колко от нейните контакти са били карантинирани.

В телевизионното си участие на 24 октомври Нинова обясни, че все още не се е имунизирала срещу коронавирус. Тя възнамерява да го направи, след като остане без антитела. Сподели, че почти не е усетила боледуването.  „Нямах симптоми. Мина почти без да усетя“, сподели тя пред Nova. Това обаче няма значение, дори и при негативен тест. Законът е закон и е срам за юрист като Нинова да не го спазва.

По-рано, на 20 октомври, БСП и ГЕРБ поискаха оставката на Стойчо Кацаров заради въвеждането на зелените сертификати за ваксинация. Изпълнителното бюро на БСП реагира с позиция, че „ваксинирането е доброволен акт и всеки, който желае, да го направи“.

„Въвеждането от служебния кабинет на зелен сертификат по този необмислен начин е неприемливо и неработещо. Настояваме решенията да бъдат отменени и мерките да се обсъдят внимателно отново“, написа Нинова във Фейсбук.

Това не е първият случай на карантина, която не отговаря на изискванията на здравните наредби, напомнят от EURACTIV. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, например, докато бе премиер скоростно бе освободен от 10-дневната карантина за контактни, след два отрицателни теста. 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени