FACEBOOK

Не сме обещавали затваряне на въглищните централи: ПП

“В Плана за възстановяване няма поет ангажимент за затваряне на въглищни централи”, заяви народният представител от Продължаваме Промяната (ПП) Радослав Рибарски.

"Имаме декарбонизационна цел, тя е поета и по Зелената сделка, и по Парижкото споразумение. Затваряне никога не е залагано по години в Плана. Намаляването на работата на въглищните централи се засяга по Справедливия преход и т.нар. териториални планове, които все още не са готови", обясни той.

Депутатът коментира представената миналата седмица Стратегия за развитие на енергетиката, която очертава политиките на държавата в сектора до 2053 г. Според Рибарски "документът, който е с работно заглавие Визия, не отговаря на член 3 от Закона за енергетиката, където се казва, че трябва политиките да бъдат очертани в Стратегия за устойчиво енергийно развитие на България.

По думите му не е било необходимо служебно правителство да се "нагърбва" с изработването на стратегията. "Притеснителното за нас е, че тя чертае едно не светло бъдеще за българската енергетика", посочи депутатът. Той обясни, че биват представени проекти, които през годините не са търпели развитие. Такива са проектите за огромни ВЕЦ-ове, които да бъдат реализирани в кратък срок и се считат за заместващи мощности на въглищните ТЕЦ-ове.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени