FACEBOOK

Не можем без АЕЦ: Енергоминистърът

“Главното е да обезпечим енергийната сигурност на България и работата на АЕЦ Козлодуй”, заяви пред БНР служебният министър на енергетиката Росен Христов. “България ще внесе части и материали от Русия, за да осигури безопасната работа на централата. Дерогацията не е еднократна и ще бъде необходима и напред, защото над 40 са елементите, които се доставят са без алтернатива”, посочи министърът.

„Aнализите на министерството показват, че без ядрената енергетика не можем да постигнем нито целите за декарбонизация, нито енергийната сигурност на страната”, подчерта Христов.

Министърът отхвърли информации, че “България дава на Украйна оборудването на АЕЦ Белене”. "В предложената визия за развитие на електроенергийния сектор служебното правителство предвижда изграждането на 4 нови ядрени мощности - 2 реактора на площадката на АЕЦ Белене и 2 в АЕЦ Козлодуй, уточни Христов.

По думите му трябва да се направи предпроектно проучване, което да включва анализ на съществуващото оборудване, което е на площадката на Белене.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени