FACEBOOK

Не всички стари коли ще бъдат под забрана в центъра: Шефът на СОС

"Пред Румен Бахов в ефира на Здравей, България по Nova Tv говорих за новите ограничения за замърсяващи автомобили, които ще влязат в сила от 1-ви декември 2023 година:


Ограничението НЕ е за стари автомобили, а за тези, които доказано замърсяват най-много - колите от най-ниската екологична категория, която се определя при годишния технически преглед. Затова 24-годишен автомобил НЕ влиза автоматично в забраната, ако е поддържан и при прегледа не му е определена еко категория 1 от общо 5, като 5 е най-високата.


Забраната не е за движение в цяла София, а в широкия център - така нареченият малък ринг, влиза в действие догодина - през 2023 година. Вече има изградено видеонаблюдение, чрез което ще се осъществява контрола както за малкия, така за големия ринг.


Ограничението не е целогодишно, а за най-тежките зимни месеци: от 1-ви декември до края на февруари, когато концентрацията на дни с превишени норми на замърсяване на въздуха е най-голяма. Такива са препоръките на еколози и специалисти по обществено здраве, с които сме се съобразили.


Минималният размер на глобите за нарушения съгласно закона е 50 лв.", съобщи шефът на СОС Георги Георгиев.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени