FACEBOOK

Нефт през Босфора след 6 дни, можем да вземаме и азерски през Грузия или Турция по Черно море, но всеки ще бъде по-скъп: Ивел Йорданов, брокер на танкери

Борис Ангелов

ГЕРБ и ДПС настояват дерогацията за руския нефт да отпадне напълно от Нова година. Възможен ли е бързият преход към неруски нефт? Обърнахме се към единствения българин – брокер на танкери Ивел Йорданов от Reshamwala shipbrokers , базиран в ОАЕ, където активно работи в тази област и в момента, за да обясни за колко време е възможно преминаването към неруски нефт, откъде може да дойде той и какви забавяния може да се очакват. Макар да е известно, че България има петрол в държавния резерв за 3 месеца по закон, което кара съмненията в плавния преход да изчезнат, а алармистите да изглеждат несериозно.

Истина ли е, че трафикът на петрол през Босфора е затруднен, че не могат да минават големи танкери, че това би забавило с месеци зареждането на петрол у нас?

Когато говорим за Босфора или турските проливи - има текущи забавяния от 6 дни при навлизане от север и 4 дни от юг за големи танкери.

Обикновено доставчиците ще вземат под внимание закъсненията и ще работят, за да осигурят доставките навреме. Всички кораби  с дължина над 200 метра имат 4- 6 дни забавяне. Миналата седмица беше 8 дни. Всичко е възможно, но можем да се ориентираме към закъснения от 4 до 15 дни - зависи от усложненията на времето. Това може да повлияе на доставките. Вносителите трябва да вземат предвид тези забавяния.
 Трябва да споменем, че корабите с флагове от ЕС или страни от G7 не могат да внасят петрол обратно в Черно море. Така че по-голямата част от текущата търговия в Черно море сега се управлява от кораби под руски флаг, а когато става въпрос за основния ни вносител - наричан у нас Лукойл, а в чужбина - Литаско  - те използват собствени кораби.

Не е ли възможно да се внася нефт по Черно море, например от Азербайджан и Казахстан, които са осигурили излаз за своя петрол на него?

В Черно море през руско пристанище за износ минават всички по- големи товари на суров нефт и мазут с капацитет на товар до 200 000 тона и потокът на доставки е най-силен. От това пристанище също се изнася казахстански нефт, който е много скъп. Азерската смес може да дойде от река Волга в около 5000-6000 тона кораби, но това е много малко количество, за да отговори на търсенето на страната ни.

Като професионалист, запознат с  азерския петрол Ви питаме: не минава ли той и през неруски терминали, а през грузински и не прави ли това доста лесно достигането му до България през използваната за база Грузия и през Черно море?

Тук става въпрос за чиста икономика. Азерският нефт е с около 20 долара над Брент (британският) нефт днес, но това може да се промени, както при всеки друг пазар.

Има пристанище за доставка в Грузия от терминал наречен Супса, който доставя ограничено количество Азербайджански нефт, но той е скъпата алтернатива. Има и в Турция – Джейлян.

При условие, че цената е подходяща за потреблението на България - това е възможност.Но както споменах ,това е по-скоро икономически  въпрос, отколкото логистичен.

Как виждате трендовете при цените на петрола - ще растат ли през тази зима и догодина, тъй като се чуват различни прогнози?

ОПЕК и ОПЕК плюс обявиха тези дни намаление на износа, което ще увеличи натиска върху ценообразуването на суровия петрол на пазара, докато Венецуела не се връща достатъчно бързо към обемите преди спирането поради поддръжка и проблеми с машините, пък и за нас е много далече като доставчик и ще отнеме твърде много време. Това е въпрос на търсене и предлагане. Иранският петрол все още е санкциониран. За съжаление,това навежда на мисълта,че най-вероятно цените ще продължават да бъдат високи и ще се увеличават, не само у нас, но й по-света.

Вярно ли е, че Дубай/ОАЕ става "гара - разпределителна" за руски петрол, както и за ирански?

Чувал съм, че има такива практики, но нямам личен опит с това.  А и хората,които се занимават с такъв вид търговия, не биха дали интервю в медиите.

В заключение бих казал, че България не е имала финансова възможност досега  да закупува от други страни. Разбира се, може да купува отвсякъде – Азербайджан през Грузия и Турция, Либия, чийто петрол е по-евтин през Италия, Казахстан през Русия, но това е по-скоро проблем с веригата за доставки, който всъщност никога не е бил напълно развит в нашата страна, за съжаление.


В бизнес средите у нас поне от година се говори за интерес на американо-български играч с опит и в рафинирането, и в продажбата на дребно на горива към Нефтохим и веригата бензиностанции, знаете ли повече по темата?

Това е доста амбициозен план. Разбира се, 10 милиарда са малка инвестиция от Щатите като спонсор, което няма непременно да промени българската енергийна сигурност. Може би е по-добре да се купува от Саудитска Арабия или Либия. Факт е, че ако купуваме нефт от западна посока, ще ни излезе с 18-20 долара по-скъпо на тон, отколкото в момента. Ние сме развиваща се страна, която има доста сметки за оправяне. Можем ли наистина да си позволим да харчим 18-20 долара повече на тон?Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени