FACEBOOK

Неудобната за Европа истина е, че хитлерофашизмът бе съкрушен на Източния фронт: Иво Христов

„Тревожното е, че на континента се събуждат старите демони.“

„Двата празника – Денят на Европа и Денят на победата – се противопоставят от манипулаторитe, които искат да изтрият паметта за победата над хитлерофашизма, да представят Втората световна война като сблъсък на две диктатури, в който побеждава някаква абстрактна Европа. Истината е, че без Деня на победата нямаше да има Ден на Европа или той щеше да е Ден на триуфмиралото хилтеристко мракобесие. Неудобната истина е, че хитлерофашизмът бе съкрушен на Източния фронт с решаващата роля на Съветската армия и на комунистическия Съветски съюз.“

Това заяви в интервю за агенция „Фокус“ Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

По думите му, много от мъчениците в битката срещу фашизма са комунисти – във Франция, в България и другаде.

„Който оспорва тази истина, може да прочете мемоарите на хитлеристките генерали и на обикновените войници. Те най-добре знаят кой ги е сломил. Впрочем, знаете, че един от големите герои на белгийската съпротива срещу фашизма, е българин - Тодор Ангелов. Той е интербригадист и герой на белгийската съпротива. Това е неудобната истина, която в последните години не се изрича“, каза още евродепутатът.

„Тревожното в днешна Европа е, че повтаря грешките от миналото“, смята Христов.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени