FACEBOOK

Неграмотна атака на НАП към собствениците на апартаменти и къщи по Airbnb и Booking

Националната агенция за приходите (НАП) за пореден път се изложи с вопиюща некадърност като кара собствениците на апартаменти и къщи по системите на Ербиендби и Букинг да описват как си получават парите от тях. Всеки средно интелигентен и дигитално грамотен българин, и без да му е професионално задължение, е наясно, че единственият начин на разплащане в тези системи е по банков път. Точно поради това не се налагат и никакви проверки – тези пари са чисти като сълза, проседими във всяка секунда. И НАП отлично знае за тях във всеки миг. Въпреки това бухалката на властта, която не търси неплатените милиони на медийни и корабни бг олигарси, дължими към хазната, прави масирани проверки за укриване на доходи сред собствениците на имоти, отдавани за краткосрочен наем чрез платформи като Airbnb и Booking, писа първо Труд. През последните месеци стотици хора, които преотстъпват за временно ползване имотите си по този начин, са получили писма от данъчните. Според източници на 19 минути само в София те са не по-малко от 5000. В страната пък отдаващите имотите си за допълнителен доход през глобалните резервационни системи са поне 10 000.

НАП иска информация за всички закрити и действащи банкови сметки на собствениците през последните 5 години, както и за лицата, които отдават жилищата, в случай че са различни от законните им притежатели. свен това, в отговор на писмата, собствениците трябва да обяснят по какъв начин получават пари от гостите - банкови преводи, онлайн платформи и др. Данъчните изискват данни за размера на получените суми и брой на резервациите на имотите. Притежателите на жилища трябва да направят и таблица с приходите си от дейността по години, става ясно от писмо на НАП, с което Труд разполага. От НАП са категорични, че ако собствениците откажат достъп до тази информация, ще поискат разкриване на банковата тайна, за да се сдобият с нея.

Всъщност, НАП е пряко свързана с банките и няма никакъв проблем да проверява във всеки момент каквото я интересува, но предпочита да сплашва народа и да превишава законово допустимите си правомощия.

Освен това, от приходната агенция настояват да им бъдат предоставени и паролите за достъп до всички платформи, като Airbnb и Booking, чрез които се отдават под наем имотите. Те изискват информация за регистрирани/създадени акаунти от лицето - потребителско име за вход, електронна поща, телефон, имена на потребителя. Проверката на профила се извършва в присъствие на собственика от специалисти.

Това вече е отвъд закона и ще предизвика със сигурност верига от дела в Европейския съд, които ще плащаме всички ние – данокъплатците.

Данъчните си сътрудничат и със самите платформи, като изискват от тях информация за извършените транзакции във връзка с отдаването под наем на конкретния имот. От тях обаче не могат да получат достъпа до профила на потребителите без изричното съгласие на собствениците на акаунта.

Така поне твърдят те. След заплахите на предишния министър на туризма Ангелкова към глобалните резервационни мрежи по-рано тази година, България е записана в черната им графа. Те рязко свалиха цените за отдаване тук, много повече, отколкото в други държави.
Тези, които отдават имот краткосрочно под наем, трябва да предоставят на НАП и информация кога и с какви средства е придобито жилището, което се преотстъпва за ползване. Това също е доста спорно дали по закон е допустимо, особено за жилища, придобити извън последните 5 години, които подлежат на проверка от данъчните.

Интересно е, че същите не проверяват източниците на придобиване на супер имотите на политици, които изплащат предсрочно несъпоставими с доходите им кредити, както е в казуса с 2-та апартамента в Зона Б5 на финансовия министър допреди 4 месеца Владислав Горанов. И на много други видни представители на ГЕРБ.

През последните месеци данъчните започнаха и масирани проверки на онлайн търговците, както и на дребните фирми и частни лица, които продават стоки с куриерски доставки. Ако допреди няколко месеца проверките бяха само при оборот над 10 000 лв. за година, сега въпроси от данъчните можете да очаквате и при оборот от 2000 лв.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени