FACEBOOK

Напролет тръгва метрото до Горна Баня

Напролет предстои пускането на новите четири станции в столичния квартал "Овча купел". Вече са готови буферните паркинги на последната метростанция при околовръстния път с Горна Баня. Буферният паркинг ще бъде на три нива за 200 автомобила, предстои откриването на още два буферни паркинга за още 400 автомобила в "Овча купел".

Метрото не е просто бързият и удобен градски транспорт, а е най-екологичният и интегриран проект.

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която заедно с посланика на Обединеното кралство Н.Пр. Роб Диксън откриха официалното сътрудничество между двете държави за подобряването на качеството на въздуха, опит в сферата на интелигентните градове и нисковъглеродния обществен транспорт.

Кампанията ще започне с информационни материали на спирките и влаковете на софийското метро и цели да повиши осведомеността относно важността от предприемането на глобални мерки за справяне с климатичните промени и изграждане на чиста и устойчива икономика с нулеви емисии.

Фандъкова обясни, че това, което обединява двете държави, е възможността да обменят идеи и добри практики в сферата за подобряване качеството на атмосферния въздух. Един от най-важните и големи проекти за подобряване качеството на въздуха в София е метрото, напомни Фандъкова.

Само за 10 години пет пъти са увеличени дължината на линиите на метрото. Н.Пр. Роб Диксън посочи, че метрото е ясен пример за намерението на София да промени начинът, по който се използва общественият транспорт. Екологично, модерно и устойчиво разширяването на метрото е доказателство за растежа на София и свързва всички хора в прекрасния град, подчерта Н.Пр. Диксън.

За него София е правилното място и подходящият момент за стартиране на кампанията на Британското писалство за климатичната конфереция. Само след 1 година светът ще се събере във Великобритания, за да се фокусират върху най-належащите глобални климатични проблеми. Когато сме амбициозни и работим заедно всички носим отговорност за това действие, каза още Н.Пр. Диксън.

Той напомни, че миналата седмица Англия обявила намаляване на емисиите с поне 68% до 2030 г., която ще й позволи нулеви емисии до 2050 г. При възстановяването ни от пандемията трябва да използваме възможността за развитие на интелигентни градове. Новото метро на София е отличен пример за това, доволен е Н.Пр. Диксън.

Снимка: БГНЕС


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени