FACEBOOK

Най-добрите в модерния петобой пристигат в София за Световната купа

Най-добрите на планетата в модерния петобой пристигат в България в края на този месец. От 23 до 27 май София ще бъде домакин на турнира за Световната купа за мъже и жени.

Състезанието е от особена важност, тъй като е четвърто в програмата за годината и ще определи участниците във финалите през юни в Астана (Каз). Наред с това, турнирът в българската столица ще е една от последните класни проверки преди Европейското първенство, което предстои през юли в Шекешфехервар (Унг).

Състезанията у нас са част от инициатива „София – Европейска столица на спорта“ и в тях ще участва целият световен елит в модерния петобой. В България пристигат последните олимпийски шампиони от Рио 2016 - руснакът Александър Лесун и австралийката Клоуи Еспозито, в стартовите листа са записани десетки световни и европейски шампиони и медалисти – Павло Тимошенко(Укр) – сребърен медалист от Игрите в Рио, Кирил Беляков (Рус), Елена Микели (Ит), Елоди Клювел (Фр) – олимпийска вицешампионка от Рио 2018 и др. Водещите нации в модерния петобой ще участват с пълни отбори.

Повечето от делегациите ще пристигнат на 21 май, а ето и пълната програма на Световната купа София 2018:
22.05.2018 г. – тест на конете
23.05.2018 г. – квалификация жени (без конен спорт)
24.05.2018 г. – квалификация мъже (без конен спорт)
25.05.2018 г. – финал жени
26.05.2018 г. – финал мъже
27.05.2018 г. – щафета микс (един мъж и една жена)

Плуването ще се състои на комплекс “Диана”, фехтовката – в хандбалната зала на НСА, а ездата и комбинираната дисциплина от бягане и стрелба е на тревния плац при централния вход на НСА “Васил Левски”.

София е последен кръг преди финала в Казахстан

Ето и пълната програма на турнирите за Световната купа през 2018 г.
СК 1 – Кайро (Ег) 27 февруари – 4 март
СК 2 – Лос Анжелис (САЩ) 24 март – 01 април
СК 3 – Кешкемет (Унг) 03-07 май
СК 4 – София (Бъл) 23-27 май
СК Финал – Астана (Каз) 21-24 юни

Видни гости пристигат за стартовете в София

За престижните стартове в София пристигат президентът на Международната федерация по модерен петобой (UIPM) доктор Клаус Шорман, генералния секретар г-жа Шайни Фанг и други видни гости, сред които членове на Борда на UIPM, както и президенти на континентални федерации и на национални федерации. Изготвени са официални покани до председателя на Народното събрание, президента на Република България, министър-председателя, председателя на БОК, кмета на София и министъра на младежта и спорта.

Българите ще защитават престижа си на шести в света

През 2017 г. Българските състезатели записаха забележителни успехи в международните състезания. Нашата щафета се класира на 6-о място на Световното първенство за мъже. Предстоящият в София четвърти кръг за Световната купа е още един шанс на българите да покажат потенциала си, при това пред родна публика. Повечето от националните състезатели са млади, още в младежка и юношеска възраст, но изключително амбициозни. Това състезание ще им помогне да натрупат опит и да се срещнат със световния елит в модерния петобой.

България и БФМП – отличен домакин в последните 10 години

За пореден път Българската федерация по модерен петобой (БФМП) приема турнир от най-висока класа на планетата. В последните години няма сезон, през който страната ни да не е била домакин на проява от елитен ранг в този спорт:

2018 Световна купа за мъже и жени
2017 Европейско първенство за младежи до 17 г.
2016 Конгрес на Европейската конфедерация
2016 Европейско първенство за мъже и жени
2015 Европейско първенство за младежи
2014 Конгрес на Международната федерация по модерен петобой
2012 Европейско първенство за мъже и жени
2012 Европейско първенство младежи до 19 г.
2011 Световно първенство по Биатъл
2010 Европейско първенство до 19 г. и до 17 г.
2009 Европейско първенство за младежи
2008 Световно първенство до 19 г.

През годините БФМП се е доказала като перфектен домакин на елитни състезания по модерен петобой. Организацията на самите състезания, спортните обекти и настаняването са били на високо ниво, а оценките от техническите делегати и на Международната федерация (UIPM) са били винаги отлични.

Пет спорта с непредвидим комбиниран финал правят петобоя невероятно атрактивен

Като изключително интересна и атрактивна комбинация от спортове, модерният петобой съществува още от древните олимпийски игри, както и в съвременните олимпиади. Той включва състезания по плуване, фехтовка, конен спорт, стрелба и бягане. В древните олимпийски игри петобоецът е бил на особена почит и е номиниран за „Атлет на атлетите“, защото петобоят включва 5 различни предизвикателства и изгражда съвършения атлет. В днешно време последните две дисциплини – стрелба и бягане - отскоро са комбинирани по подобие на биатлона, което прави състезанията още по-интересни и непредвидими до самия край.

Ето на какви дисциплини се състезават петобойците за СК:

Плуване - 200 м свободен стил
Фехтовка – шпага всеки срещу всеки
Конен спорт – прескачане на препятствия с коне по жребий
Бягане със стрелба комбинирано – 4 х 800 м с четири стрелби


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени