FACEBOOK

Над 70% от българите мизерстват, не могат да покрият ежедневните разходи: НСИ

Известната с много по-розови от реалните данни национална статистика съобщи стресиращи резултати – 70,6% от българите мизерстват и не могат да посрещнат елементарните си ежедневни разходи. При бравурните лозунги на правителството за рязкото вдигане на доходите, даже подчиненият на кабинета НСИ не съзира подобно нещо: 78 на сто от българите нямат увеличение на доходите на домакинствата и те са останали без промяна на фона на галопиращата инфлация, сочи официалната статистика на НСИ. Значи са поне 88% реално.

Още по-неприятното е, че делът на хората с неувеличени доходи нараства с 3,4% спрямо началото на годината. Зад процента стоят над 70 000 работещи. Само 16,2% са получили вдигане на заплатите, а това е спад с 3,9% спрямо началото на годината. Намаление на доходите имат 5,8%, което пък показва реалният ръст на безработицата, който иначе се води към процент.

От онези 70,6%, които мизерстват и не свързват или трудното свързват двата края, 35,1 на сто посочват „известни затруднения”, 23,7% си признават, че това изобщо става трудно – в превод невъзможно, а 11% говорят за „много трудно”, т.е. са напълно закъсали.

Не е радостно положението и на останалите. От тях над 2/3 или 21,7% говорят за „относително лесно” покриване на елементарните ежедневни разходи, а само 7,7% твърдят, че не изпитват никакви затруднения. Това е число на заможните или на средната класа, което е десет пъти по-малко, отколкото са мизерстващите.
Над 1,5 млн. българи признават, че пестят от ток, като дори в градовете делът на енергийно бедните е огромен 20,7%.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени