FACEBOOK

Над 200 деца научиха как се действа при бедствия и аварии

Над 200 деца от две столични училища разгледаха и пробваха съоръженията на специалния полигон за обучение за действие при природни бедствия, аварии и катастрофи.

Полигонът на дирекция Аварийна помощ и превенция към Столичната община е единствен в България. На площ от 3,5 декара са изградени няколко площадки, които имитират различни природни бедствия, аварии и кризи - земетресение, наводнение, пожар, радиационна и химическа авария и др. На него се обучават както деца от София, така и служители на държавни и общински организации, предприятия, и дипломатически мисии.

Спасителите от дирекцията демонстрираха пред третокласниците как трябва да действат по време на пожар, земетресение и други видове бедствия, за да не пострадат, ако попаднат в такава ситуация.

Децата разпитваха служителите на дирекция Аварийна помощ и превенция за различните апаратури и техника, с която работят по време на спасителни акции. В реални условия те видяха нагледно как действат специализираните екипи след градушки - рязане на паднали дървета, потушаване на пожар, спасяване на хора във високи местности по алпийски способ, ликвидиране на химически аварии, реакция при земетресение в стая, имитираща трус до 6-а степен по Рихтер.

Показано им беше и как се вадят хора, попаднали под колелата на автомобил. Лекторите още веднъж напомниха на малчуганите основните правила за безопасност на движението по улиците на града.

Всяка година стотици деца от столични училища преминават обучение за действие при аварии на полигона на Столичната община.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени