FACEBOOK

Над 150 000 софиянци на твърдо гориво

Над 150 000 души в София от общо 1,3 млн. население се отопляват с твърдо гориво и това води до значително замърсяване на атмосферата, съобщи кметът на града. Йорданка Фандъкова добави, че по нейно предложение депутатите са приели на първо четене стандарти, които да помогнат за решаване на нетърпимия проблем с фините прахови частици:

„За седмица съставихме над 50 акта за нерегламентирано горене на отпадъци на открито в район Красна поляна. Тази зима екипи на общината и МВР ще извършват постоянни проверки в проблемните райони.

През зимния сезон големият проблем за качеството на въздуха идва от отоплението на твърдо гориво. Затова и бяхме инициатори за въвеждане на стандарти за въглищата и дървата, които вчера бяха приети на първо четене от парламента. Благодарна съм на екипа на МОСВ, който разработи стандартите. Целта ни е въглищата, които се продават на пазара, да са с по-ниско съдържание на пепел и сяра, а дървата - с ниски нива на влажност.

Данните ни показват, че 55 хил. домакинства в София (б.р. става въпрос предимно за хора от малцинствата и броят им може да варира от 150 000 до над четвърт милион) се отопляват на дърва и въглища. Имаме пълна готовност да внесем проект по ОП Околна среда, с който да финансираме подмяна на старите отоплителни инсталации на твърдо гориво, с екологични варианти - газ, ток, пелети, топлофициране.

В началото на годината закупихме за КАТ газ-анализатори за проверка на колите преди първа регистрация. Над 150 автомобила са спрени от движение, защото системите им за очистване на отработените газове не са работили. Поискала съм от КАТ да проверяват и автомобили в движение, които видно замърсяват. Изследване, което направихме показа, че 6,5% от колите допринасят за 1/4 от вредните емисии във въздуха заради техническа неизправност.

В последните години работихме активно за модернизация на градския транспорт - над 60% от автобусите вече са нови. До края на годината пускаме 82 нови автобуса на природен газ и първите 20 електробуса. В началото на 2019 г. ще доставим още 60 автобуса на природен газ, с което ще сме постигнали подмяна на 90% от автобусите. това е най-голямата модернизация за толкова кратък период от време”.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени