FACEBOOK

НС прие промените за хората с ТЕЛК и НЕЛК на първо четене

Народното събрание прие на първо четене законодателните изменения за хората с увреждания, свързани с проблемите с Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) и Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК). Това стана с гласувания единодушно със 184 гласа "за" законопроект за промени в Закона за хората с увреждания, внесен от народния представител Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и група народни представители.

При представянето на законопроекта Сачева посочи, че от парламентарната група са припознали предлаганите от омбудсмана Диана Ковачева законодателни изменения, с които решенията на ТЕЛК ще важат до явяване на хората с увреждания на комисия. Законодателната промяна е мотивирана с множеството жалби на ощетени хора с увреждания поради изтекли срокове на техните решения на ТЕЛК и съществено забавяне от средно шест месеца на новите такива.
С предложения проект се търси решение на проблемите със забавянето на органите на медицинската експертиза и невъзможността хората с увреждания да упражняват правата си, каза Сачева. Независимо от обективните причини за забавянията - пандемията от COVID-19, съществуват и други причини, поради които не се разглеждат навреме документите на хората с увреждания и това се случва в твърде дълги срокове, добави тя.

По думите й особено сериозен е проблемът за гражданите, чиито решения от ТЕЛК са изтекли след 30 юни 2022 г., които на практика остават без средства и без социална подкрепа. Сачева отбеляза, че съществуват и обективни причини и визира недостига на специалисти за комисиите на ТЕЛК, голямата им натовареност и невъзможността да се разкрият нови такива.

Неспазването на сроковете води и до сериозни нарушения на действащата нормативна уредба в т.ч. и на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Сачева отбеляза, че след изтичането на експертното решение се спират пенсиите за инвалидност, добавките към пенсията и тези за чужда помощ по Кодекса за социално осигуряване (КСО), както и месечната финансова подкрепа от Закона за хората с увреждания. Освен това в този период хората са лишени и от други права, отбеляза депутатът - ползваната от тях лична помощ, данъчни облекчения, преференциални карти за ползване на транспорт, освобождаване от заплащане на винетен стикер.

Сачева обясни, че с измененията се разрешава и друг проблем, свързан със случаите, в които се отмени експертното решение от НЕЛК и се върне за второ ново произнасяне. Тя посочи, че за периода до новото произнасяне гражданите няма да остават без отпусканата им до този момент подкрепа, а в случаите, в които има промяна в процентите, определени от ТЕЛК, гражданите няма да се налага да връщат средствата, които са получили в този период. В хода на дебата принципна подкрепа за законопроекта изказаха от "БСП за България", "Демократична България", "Продължаваме Промяната" (ПП).

Илиана Жекова от левицата каза, че при забавяне на преосвидетелстването, предоставянето на личната помощ може да бъде прекъснато за осем месеца. Тя посочи, че поради липсата на средства хората влошават здравословното си състояние.

Елисавета Белобрадова каза, че промените, които се правят, са частични, закъснели, но като цяло необходими.
Искрен Арабаджиев заяви, че ПП ще подкрепи законопроекта на първо четене, тъй като това ще облекчи отчасти проблемите, които са натрупани в системата. В системата на ТЕЛК има огромни, натрупани проблеми и то не само с времето за произнасяне на експертните решения, броят на хората, които получават решения, стига почти 700 хиляди човека, коментира депутатът и посочи, че работата често е неефективна. Ние, като народни представители, трябва да вземем инициативата и да започнем истинска реформа в системата, добави той.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени