FACEBOOK

НОИ нарочно движи помощта 60/40 с три месеца закъснение

Така наречената помощ 60/40 с е движи с три месеца закъснение, или въобще не идва, съобщиха пред "Скандал" малки и средни фирми. По този повод бизнесът настоява за оставка на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева. Ето какво ни разказаха предприемачите. Подаваш документи и след 30 дни отговарят, че си подал погрешен формулар, който впрочем си изтеглил от интернет.

Подаваш пак. След още 20 дни ти отговарят по мейл, че си одобрен. Получаваш помощта за март, буквално 7 дни след одобрението, който именно срок е обявен реално. На 5 май подаваш нова молба /такива са правилата/ за помощ през април. До 24 юни никаква реакция, няма те в списъците, въпреки че вече изплащат и помощи за май.

На 3 юни подаваш отново молба за помощ през май. Няма движение! Не е посочен никакъв начин да направиш справка. Абсолютно никакъв, обясняват собствениците на фирми. Ситуацията става изнервена, защото плащанията още от март ти висят и имаш спад в продажбите над 50% и много разчиташ на тази помощ. Пишеш мейл на посочените от НОИ координати - това съветват от горещите телефони и категорично отказват да дадат справка. Пак пишеш мейл до НОИ и получаваш отговор как да си следиш кореспонденцията с парола и юзернейм, от което разбираш, че мейлът ти е без движение. А срокът за отговор е един месец.

Туристическите фирми също се оплакват, че не са получили помощ за април. Такива са хиляди вече фирми. Абсурдно е да не можеш да направиш справка в НОИ, обясняват предприемачите. Междувременно срокът за кандидатстване изтича на 30 юни и ако отново ти върнат документите с 64 дневно закъснение, то няма да можеш да ги подадеш отново. НОИ дава списъци на изплатените пари два пъти седмично, от което се вижда, че още изплаща пари за март, но на някои и за май. Според фирмите бъркотията е жестока!


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени