FACEBOOK

НИМ показва рядък медал с лика на княз Фердинанд

Националният исторически музей представя изключително рядък възпоменателен медал с лика на княз Фердинанд I в изложба по повод 140-годишнината на Българските военноморски сили. Във временната изложба, която може да бъде разгледана до октомври, могат да бъдат видени също военноморската адмиралска униформа и пелерина на цар Борис III.

Експозицията се намира пред Зала 5 – Трето българско царство (1878-1946). В нея, освен снимки и документи, могат да се видят оръжия на български морски офицери – пистолет „Маузер HSc”, използван през Втората световна война, и сабя, изработена по образец от 1902 г.

Интересен акцент в експозицията е изключително рядък възпоменателен медал, отсечен през 1917 г. – година след като България слага началото на собствен подводен флот и става десетата държава в света, която притежава такъв.

Част от историята на родния ни флот са и изложените военноморски адмиралски униформа и пелерина на цар Борис III. Tакива притежава единствено НИМ – дарени са от неговата дъщеря княгиня Мария-Луиза. До средата на ХХ век в българския военен флот няма действащ морски офицер с по-висок чин от контраадмирал. Адмиралският чин и униформа са привилегия само на управляващия владетел и те са единствените в България за този период.

Източник: Monitor
Снимка: НИМ


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени