FACEBOOK

НЗОК уби дете и поиска 14 хил. лв. от родителите

Семейството чака 2 мес. и получи фактура

Момиче издъхна в детската онкохематология в Университетската болница Царица Йоанна, очаквайки Касата да отпусне пари за лечение. 6-годишната Мария, която се бореше за втори път с левкемията, не успя да спечели битката за живота си, съобщиха близките на детето в групата във Фейсбук, където се събираха дарения за лечението ѝ в Германия.

Мария е родена със Синдром на Даун, а през 2017 г. се разболява от левкемия. Лекарите успяват да постигнат ремисия, но преди няколко месеца заболяването се завръща. През април т.г. момиченцето е прието в ИСУЛ. Въпреки усилията на лекарите, състоянието на Мими постоянно се влошава, като в последната вечер се наложи детето да бъде поставено на командно дишане заради усложнения със сърцето и белите ѝ дробове. Около нейното лечение обаче избухна скандал, за който съобщи bTV.

Тъй като Фондът за лечение на деца бе закрит от министър Ананиев, парите за лечение на такива деца вече се отпускат НЗОК. Същевременно в чужбина отказват терапия на български деца заради опасения кога ще си получат парите от НЗОК.

Прехвърлянето на лечението от едно ведомство в друго накара семейството на Мария да чака почти 2 месеца. Оказа се, че противопумурните медикаменти не се поемат от Касата и затова трябва да бъдат отпуснати като средства за лечение.

Напомняме, че от т.г. заради икономиите на НЗОК, въпреки, че бюджетът й бе върнат с 500 млн.лв., има лимити върху лекарствата и процедурите за пацианетите с редки заболявания.Министър Ананиев, "бюджетар", въведе и невиждани досега ограничения.

В случая с малката Мария от НЗОК обясниха, че при кандидатстването майката не e представила всички документи. Сякаш формализмът прави проблема й невидим! След като се събрали, се поискало и становище на експерти. Така до последния момент, след като скандалът гръмна и се предложи плащането да бъде одобрено. Според наредбата на Ананиев в случая на Мария НЗОК не трябвало да плаща, което поставя под въпрос "осребряването" на фактурата.

В крайна сметка, НЗОК одобри плащане на противотуморни лекарства, но накрая изпрати фактурата на родителите. Вливанията приключват и от болницата нямат изход, освен да поискат парите от майката и така семейството получава сметка за 14 000 лв.

На 25 април майката кандидатства пред НЗОК и обявява, че има дарителска сметка и ако парите се съберат чрез нея. Касата само трябва да доплати лечението. Сега семейството вече обяви, че няма да използва парите от дарителските сметки, за да може средствата да отидат при други, които се нуждаят от помощ.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени