FACEBOOK

Министър ли атакува зам. с компромати, използвайки паметта на Милен Цветков?

Сигурно помните миналогодишното разследване за приетите без конкурс деца в математическата гимназия, което кой знае защо се ограничи само с един випуск. Всички, които имат някаква идея какво се случва в образованието, още тогава започнаха да се съмняват дали информацията всъщност не е пусната от хора на министъра, за да бъде злепоставена Ваня Кастрева, с която обтегнатите му отношения не са тайна?

Още по-утежняващо обстоятелство се оказа спестяването от министъра на образованието на отговор на въпроса, зададен от 19 минути в продължение на разследването на миналогодишното разследване на колегите от Оффнюз, дали случайно и деца на негови колеги от кабинета не са в числото на приетите по втория начин? Ние знаем имена, не само на министри, замесени в скандала, но очаквахме официално потвърждение. Питахме го съвсем конкретно за един министър, който без друго се меси в делата на образованието, сякаш 4-те милиарда бюджет на уж бедното министерство са му джобни пари. Ами, ако я има другата възможност - например Кастрева да е отказала да подпише прием на височайше дете на министър, та затова я накиснаха преди година? Защото и това е възможно. Невъзможно е друго: тя да го е правила сама и на своя глава. Без ОК от началството. Просто няма как да стане...

Сега, уж неизвестно откъде, до медиите са стигнали НЕпублични, т.е. НЕДОСТЪПНИ за тях, документи от Министерството на образованието и науката, хартиени при това - не плод на хакерската атака по времето, когато ресорен зам. в МОН беше сегашния социален министър Деница Сачева. Пак са за прием на ученик, но по преместване, и не в математическата, а в немската гимназия.

Кой може да е дал въпросните документи на медиите, защото те няма как да са ги получили по друг път, освен "по втория начин", а ако са ги поискали официално, трябвало е някой да им подскаже предварително за наличието им? Освен, ако в бТВ, която си сложи името зад този непрофесионализъм, няма назначени на щат тайни гадатели, по-силни от Нострадамус и Ванга, взети заедно?

При все това, преди да публикува "разкритието", всеки журналист - неМИСИРКА, би си задал няколко въпроса. Ако, разбира се, е истински журналист, а не е просто изпълнител на поръчка, не по-суха от мокрите:

Първо, в момента на написването и подписването на изнесените документи, главен секретар - сиреч шеф на администрацията на министерството е кой? Ами сегашният министър, разбира се!

Всеки документ в подчинената му администрация, ако не през подписа му, минава през погледа му - по длъжностна характеристика. Та едва ли не е знаел и за този. Ако по случайност е отсъствал, за което няма данни, поне секретарката му, която понякога вини, когато нещата не са ОК, със сигурност има информация за въпросния документ.

Защо, ако е смятал за несправедливо преместването на ученика, не е реагирал в момента, на което не просто е имал право? Това е и задължение по Наказателния кодекс, ако човек смята, че е станал свидетел/очевидец на престъпление?

Второ, кой води пунически войни с тогавашния заместник - министър и сегашен шеф на регионалното управление по образование Ваня Кастрева, т.е. има полза от замесването й в нов скандал всяка година по същото време? Може би е Бил Гейтс, но логиката кой знае защо води към сегашния министър, както знаят всички, които са наясно с процесите в бранша - от върховете на ГЕРБ до средното ниво в системата?

Трето, кой - поради другаруването си още от общата им работа във финансовото министерство като подрастващи чиновници и последващото подчиняване на МОН на Владислав Горанов, се чувства застрашен от евентуална негова смяна, понеже явно го има за свой гръб и чадър? Сегашният министър. Сам ни се е обяснявал за невъзможността да му отказва.

Четвърто, защо ли на финала на разказа за "разкритието" са споменати изрично героичните усилия на министъра миналата година, след изминали 2 г. на поста, а преди това - още 8 лета като главен секретар на МОН, да "затвори вратичките", които дълги години явно не е виждал. При такава памет за стари истории - кой ли би повярвал на подобна наивност? Още повече, наредбата е за ПРИЕМ в училища, НЕ ЗА ПРЕМЕСТВАНЕ. Както се казва на народен език: да не смесваме ябълките с круши. Истински журналист не би го направил.

Пето, защо ли е избран точно конкретният описан случай? За да се замеси пътьом точно 73-то училище ли?

Който има представа от образование и власт, знае какво точно имаме предвид.

Шесто, най-важно за нас като журналисти: използването на смъртта на Милен Цветков за черен пиар, при това само, за да направи заглавие, как се вписва в контекста на честта и достойнството? Ако бТВ толкова се бе загрижила за тв водещия, защо не го взе на работа, след като Нова толкова грозно го уволни?

С чужда пита помен, характеризира народът едни такива постъпки. Дано спят спокойно използващите подобни техники...

Можем да продължаваме с въпросите. Те са важни не по друга причина, а защото всичко това, което споменахме, стои зад кулисите на разкритието! И трябва човек да го има предвид, преди да влезе в ролята на прокурор и съдник.

Не сме адвокати на никого - самите ние сме били унищожително критични към Кастрева с години.

Но справедливостта, елементарната човещина, уважението към професията и към паметта на замесения в това Милен Цветков - човек, който толкова обичаше да пита, да търси и да казва непопулярни истини, го изисква от нас.

Иначе, разбира се, става въпрос за нещо, което може би е нередно, макар да е било законно през 2015 г. - преместване от Втора в Първа немска гимназия на едно момче. Което всички познаваме по име години по-късно, понеже уби с колата си Милен Цветков.

Документите са разписани от Ваня Кастрева като заместваща тогавашния министър проф. Тодор Танев, който бил в отпуск. Това става през 2015 г. при кабинета Борисов 2. Вносител на доклада е Ваня Кастрева като ресорен заместник-министър. Което е административен ред, както и да се намеква и каквото и да се допуска. И този ред би бил такъв, абсолютно независимо от факта дали майката на ученика е изпълнителен директор на Винпром Карнобат или не е.

Апропо, Кастрева не е и единствената подписваща, за да се реализира приемът. Публикуван е, при това без подпис, печат и другите необходими реквизити, докладът от Кастрева от 1 юли 2015 г. до министъра.

Но не виждаме чии подписи стоят под крайното решение от 3 юли, което всъщност прави преместването възможно. Обикновено в министерствата под документ стоят 5, а последният публикуван от Министерството на туризма съдържаше 8 подписа по съгласуване. Странно е защо не ги виждаме - нито като имена, нито като собственоръчно оставени автографи.

Да не би и тогавашният главен секретар на МОН, който сега е министър да е положил знака си под документа?

19 минути пази подписани от министъра скандални документи, общодостъпни при това, на които ще посветим истинско разследване, по което вече работим. Няма да си позволим да използваме името на Милен Цветков, за да направим "новина" стара история на чиновнически противоборства. Но сме длъжни да посочим истината, не бива да я крием.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени