FACEBOOK

Милион лева на ден даваме за лотария

Близо милион лева всеки ден се хвърлят от хиляди отчаяни, но наивни бедни българи и пълнят джобовете на единици богаташи. По закон, приет през 2014 година, 10 на сто от тези пари трябва да се използват за културата, т.е. годишно да се заделят по близо 50 000 000 лева. Това обаче при „мъдрото” управление на Борисов 2 с финансов министър Владислав Горанов не се случи в нито една от последващите години 2015 и 2016 г. В резултат се стига до закриване на театри, до практически фалит на институции като Държавния ансамбъл Филип Кутев и Музея Шипка.
„Лотарийните игри продължават да са най-бързо растящата част от хазартния сектор в България. През миналата година бизнесът с билети се е увеличил с почти 30% и е около 320 млн. лв., показват изчисления на база платени данъци за 2016 г. Двете големи компании в сектора са Национална лотария и Лотария България и се контролират от Васил Божков”, съобщава в своя публикация през уикенда Капитал. Двете лотарийни компании стартираха своя бизнес преди 3 лета и непрекъснато увеличават своята печалба, тъй като повечето българи пощуряха да търкат билетчета. Освен тях държавният тотализатор също разгръща своята дейност.

„Общите постъпления от такси върху хазартна дейност в бюджета също нарастват - с 32% спрямо 2015 г. и достигат 124 млн. лв., показва справка на Държавната комисия по хазарта (ДКХ), предоставена на Капитал". Увеличението се дължи основно на лотариите и на онлайн игрите.
Приходите на държавата от такси от моментната лотария се повишават с 11 млн. лв. спрямо 2015 г. и достигат 48 млн. лв. На пазара с лотарийни билети в страната оперират три компании - Ню геймс, която съвместно с Национална лотария е организатор на игра със същото име, Евробет, която държи лиценза на Лотария България и Българския спортен тотализатор.
Другият сегмент, от който идват повече приходи в бюджета, е онлайн хазартът, установяват проверките. Постъпленията от платените от тях такси достигат 15 млн. лв. през 2016 г.
Да припомним, че м.г. още един световен букмейкър получи лиценз за България - Bwin, а у нас е представен чрез гибралтарската Електра уъркс лимитид. Така броят на дружествата, които имат онлайн лиценз, достига 11, а общо организираните от тях игри - 24. Другите големи международни компании с лиценз за нашия пазар са Pokerstars.bg, Betfair.com и bet365.com. Останалите интернет оператори са свързани с български инвеститори, като при повечето отново излиза кръгът на Божков, установява проверката на Капитал.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени