FACEBOOK

Милионите от АПИ за Агромах отиват на съд

Сделката, при която над 4 млн. лв. от Агенция пътна инфраструктура бяха платени не на синдиците на КТБ, а значи на българските данъкоплатци чрез фонда за гарантиране на влоговете, а на верига от фирми с краен получател Агромах Холидейс, отиват на съд. Скандалът, разкрит първо от 19 минути тепърва започва да се разплита. Парите са само част от над милиард с активи, чиито произход е от КТБ, който са оспорили в съда синдиците на фалирания трезор. Това става ясно от един от списъците, публикувани от тях в сряда вечерта на интернет страницата на Фонда за гарантиране на влоговете.В него са включени всички сделки между фирми, получили кредити от трезора и дружества, на които те са прехвърлили авоари, закупени със средства от КТБ, атакувани от синдиците пред Темида до този момент. Общата стойност на въпросните контракти е 1 047 072 868 лева, като предстои да бъдат оспорени и още сделки, пише Монитор.

Прехвърлянето на авоари, закупени с пари от трезора между свързани с Цветан Василев дружества и хора, бе една от основните схеми, по които банкерът-беглец направи вторичния грабеж на избушения от него трезор. Целта на сделките бе да се скъса нишката между фирмата, получила съответния кредит и имуществото, което е закупила с източените от трезора пари, като авоарите се прехвърлят на друго дружество, пак от обкръжението на Василев.

В списъка фигурират общо 48 фирми, свързани със забегналия зад граница пишман финансист, като 26 от тях са получили пряко кредитите от КТБ. 26 са и фирмите, които се падат трети лица по веригата – т.е. са получили авоарите без да теглят заем. 6 от дружествата са изпълнявали и двете роли в схемата – от една страна са теглили кредити, от друга са получавали и авоари. За да бъдат заличени по-ефикасно следите и съответно да се направи невъзможно осребряването от страна на държавата на едни от малкото реални активи, дадени като обезпечение за теглените от КТБ кредити, понякога във веригата е имало и по 6-7 дружества. Такъв е случаят с кредит за 23 233 000 евро или 45 304 350 лева, теглен от „Сън сити 03“ АД.

След като взема парите, дружеството прехвърля авоарите на 6 други фирми, част от които пряко свързани с Василев, а други – с ортака му и настоящ двигател на бизнеса му у нас Гриша Ганчев. Дружествата са съответно „Акванада“, „Кен трейд“, „Витро инвест“, „Петрол“, „Елит петрол“ и „Елит петрол-Ловеч“. Именно през последната фирма впрочем Ганчев сложи ръка на бензиностанциите на „Петрол“ макар да бяха заложени като обезпечение срещу теглените кредити. Това се случи, след като квесторите в КТБ Станислав Лютов и Елена Костадинчев услужливо вдигнаха тежестите върху бензиностанциите въз основа на другата основна схема, по която Василев и хората около него ограбиха за втори път КТБ – прихващанията на влогове срещу кредити между свързани с тях дружества.

В списъка като трето лице по веригата фигурира и LIC Telecommunications – люксембургската офшорка, през която Василев се опита да открадне върху БТК, „Дунарит“, „Авионамс“, НУРТС, ГАРБ и Фърст диджитал първо чрез банката за едно евро, водена от белгиеца с руски паспорт Пиер Луврие, а след това и чрез руснака-ортак на православния олигарх Константин Малофеев – Дмитрий Косарев.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени