FACEBOOK

Метро №3 прокопано до бул. Витоша, ЕИБ инвестира 22 млн. евро в него

Строежът на третата Зелена линия на софийското метро върви с много добър темп. Къртицата, която прокопава тунелите за трасето вече е стигнала кръстовището на бул. Патриарх Евтимий и Витоша, съобщи директорът на Метрополитен ЕАД инж. Стоян Братоев. Вчера се проведе обществено обсъждане на намерението на Столичната община за поемане на дългосрочен дълг, свързан с изпълнението на третия лъч на метрото - участъка от ул. „Житница през доста населения ж.к. Овча купел до Околовръстния път. Третата линия трябва да бъде завършена през януари 2020 г.

Не става ясно дали фактът, че няма да стига до Горна баня, където се очакваше да направи връзка с влака София – Перник, за да го разтовари и да съкрати времето за стигане до столицата, а с това – и колоните по владайския път, който сега е хипер натоварен, означава, че отпада цялата идея за комбинацията. Защото тя може да се осъществи и при Овча купел, откъдето линията на трена също минава.

Предлаганият дългосрочен дълг е в размер на до 22 млн. евро, със срок до 25 г., от които до 7 г. гратисен период. Заемът ще бъде сключен с Европейската инвестиционна банка, няма да има специално обезпечение и ще се изплаща с бъдещи приходи на Столичната община.
Това лято в София ще пристигнат първите от общо 20 влакчета за третата метролиния, които са специално произведени от Siemens. Техническите изпитания на мотрисите Inspiro се провеждат в центъра за изпитания на Siemens във Вегберг, в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия. Влаковете са климатизирани и потребяват по-малко енергия, те са по-безшумни и лесни за поддръжка.

Те са ново поколение с опция да вървят без машинист, но все пак ще имат такъв. Мотрисите са без вътрешни прегради, така че пътниците ще могат безпрепятствено да се движат из тях.
Максималната скорост, с която ще се движат е 80 км/ч. , а средната скорост на пътуване с включени чакане, качване и слизане на пътника е 38-39 км/ч. За сравнение - средната скорост на наземния градски транспорт е 14 км/ч, а пътуването с лек автомобил в София става със средна скорост 22–24 км/ч.

Със завършването на третата линия на метрото, с него ще пътуват 500 хил. души дневно, пътуванията ще стигнат до 800-900 хил., а под земята ще се движат над 40% от пътниците в градския транспорт.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени