FACEBOOK

Медици ще бъдат с по-ниски заплати въпреки коронавируса

В болниците има опасения, че въпреки извънредната ситуация с коронавируса и тежките условия на работа медицинският персонал ще получи намалени заплати, пише Сега. Проблемът е, че заради преустановяването на повечето дейности в лечебните заведения те нямат какво да отчетат пред НЗОК.

Правителството реши да покрие 85% от средномесечната изработка въпреки затворените отделения, като остави и вратичка да се отпуснат допълнително пари за работа в неблагоприятни условия през март. Засега такива заявки са подадени за София, Видин и Стара Загора, като не е ясно колко отгоре ще получат болниците в трите области.

Решението предизвика недоволство сред медиците, които правят аналогия със схемата 60/40 за изплащане на цялата заплата на хора в принудителен престой. "Точно на нас ли трябваше да е 85%, като за всички други е 100%? С тези пари трябва да се купуват и предпазни средства от болниците, което още повече ще ги намали", съобщи лидерът на синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева в предаването "Честно казано" на Люба Кулезич по "Евроком". Тя призова заради това да се провери къде отиват даренията, тъй като въпреки тях защитните облекла не стигат.

В системата продължават и конфликтите за неясния начин, по който се отпускат допълнителните 1000 лв. за работа на първа линия. "На много места никой от колегите не е получил. Никой в спешното, където съм командирована заради пандемията, не е получил. Тук е първата среща с пациента и не знаеш кой е здрав и кой е с корона вирус. Работя в триаж.

Мисля, че е първа линия и дежурствата са по 12 часа", възмущава се акушерка от Варна във "Фейсбук". Сестра от шокова зала в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив твърди, че и там никой не е получил премия. "На коя линия работим от Шокова зала? Никога не знаем какво носят пациентите!", пита жената. Същото казват и акушерки в родилни отделения.

Дори в самите екипи, които доказано работят с пациенти с COVID-19 има сигнали, че са останали хора без допълнително възнаграждение. Последният такъв е от Павликени, но недоволство има още от спускането на абсурдните критерии, по които се решава кой ще получи премия. Както "Сега" писа, те са строго количествени въпреки естеството на работа - броят на заразените пациенти решава колко души ще получат пари, но няма ясна дефиниция какво точно се възприема като първа линия.

"На много места в страната колегите вече дават гласност, че едни колеги получават бонус, а други - не, независимо че работят при едни условия и в едно звено. Да не говорим, че в някои от лечебните заведения са се облагодетелствали хора, които изобщо нямат отношение към пациентите с коронавирус, "мъртви души" (присъстващи по диплома), вече напуснали или администрация", твърди в свой пост във "Фейсбук" Мая Илиева. Тя настоява за проверка как и на кого се разпределят парите.

Към момента 3700 души са получили по 1000 лв. За 2000 души в 37 лечебни заведения са отпуснати 3.2 млн. лв. Още 1.7 млн. лв. са преведени за 1700 лица в областните РЗИ, 23 центъра за спешна медицинска помощ и националния център за заразни и паразитни болести.

АБСУРДИ

В складовете на болниците има едно количество облекла, но няма например от маските с висока защита, които са важни за най-критичните отделения, обясни Мая Илиева. Сами си търсим дарители, колеги се оплакват, че им дават маски по списък и ги карат да се подписват, че са получили две еднократни маски и 4 чифта ръкавици, разказаха пред Кулезич Илиева и колежката й от белодробната болница в София Веселина Ганчева.

"По стандарт ти трябва да употребиш няколко костюма за едно 12-часово дежурство, но се принуждаваме по 12 часа да не пием вода, за да не ходим до тоалетна и така да спестим за следващото дежурство. В провинцията е още по-зле", описа Илиева, която също работи в МБАЛББ "Св. София", след като я уволниха от "Токуда".

НА ГЛАС

Всичко това ескалира в конкретно недоволство. Бургаски медици от т.нар. първа линия заплашиха с нови протести, искайки оставката на Кирил Ананиев. Те се оплакаха и от низплатени 1000 лв., и от неясни критерии за отпускането на средствата.

"Влизала съм в изолатора, работила съм с хора, които са били под карантина", оплака са медикът Евелина Костадинова пред БНТ днес. "Пет пациента с коронавирус трябва да има в болницата, за да да ги получи персоналът тези средства. След това се оказа, че трябва да имаш поне 12 часа работено, това е унизително", добави колежката й Мария Николова.


Снимка: БТА


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени