FACEBOOK

Мая предложи гражданска ЦИК пред Радев

По време на среща с представители на извънпарламентарната политическа партия Сдружение „Изправи се.БГ“ и „Отровното трио“ президентът Румен Радев подчерта, че трябва да можем да гарантираме здравето на българските граждани в изборния процес, прозрачността и честността на вота, да гарантираме правото им на глас, но и да гарантираме възможно най-ефективна и пълноценна предизборна кампания, за да имаме повече гласували хора и доверие в изборния процес, предаде big5.bg.

„Вече имаме резултати от обсъжданията с институциите, отговорни за тези избори, има рационални предложения как да бъде организиран изборният процес в тези условия. Има и много въпроси, на които все още няма отговори. Знаем, че вече имате организирана платформа против купения вот“, подчерта Радев.

ВИЖ ВИДЕО ТУК!

От своя страна председателката на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова посочи, че в контекста на антиправителствените протести, които белязаха лятото, датата 28 март за провеждане на парламентарни избори е логична и подходяща.

„Шокирани сме от лицемерието, липсата на отговорност и пълната абдикация на отговорните институции по отношение организацията на предстоящия вот. Налице е откровен саботаж. За първи път наблюдаваме такъв саботаж на организацията на честни избори от страна на институции, които са отговорни за тяхното провеждане. Два месеца и половина преди изборите няма доставени машини, няма сключен договор за доставката им. Не е ясно кога и как ще бъдат доставени“, заяви Мая Манолова.

По думите й правителството не е осигурило логистика. Не е ясно къде и как ще бъдат съхранявани, как ще бъдат пазени, ще има ли видеонаблюдение, какъв ще бъде транспортът. Няма методика за сертифицирането и одита на тези машини. Няма правила за гласуване на карантинираните лица в условия на пандемия. Няма санитарен протокол за начина на безопасно провеждане на предстоящите избори, подчерта Манолова.

Според нея намерението на институциите е да се отдалечи реалната дата за провеждане на изборите, въпреки декларираното желание те да се проведат час по-скоро.

Тя посочи, че единствени гаранти за честния вот остават президентът, извънпарламентарната демократична опозиция и българските граждани.

„Ще предложим и на останалите извънпарламентарни демократични субекти да създадем паралелна гражданска ЦИК, която да наблюдава организацията на изборите, изборния процес, която да обяви резултатите от гласуването във всяка една секция и която да направи паралелно броене на вота на българските граждани и да сме готови с резултатите преди резултатите, които ще представи Михаил. Константинов“, добави Манолова.

Според адв. Николай Хаджигенов от „Отровното трио“ ЦИК се опитва да се измъкне от реална отговорност. Той изрази становище, различно от това на Манолова, по отношение на Избирателния кодекс.

Според Хаджигенов трябва да бъдат направени корекции в изборното законодателство, както и да се реши пробема с гласуването с карантинираните и болните хора.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени