FACEBOOK

Мая Манолова пусна снимки от килиите на Иванчева и Петрова

Омбудсманът Мая Манолова разпрати до медиите снимки на условията, в които живеят вече седем месеца бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, съобщи Медиапул. Преди ден областната служба "Изпълнение на наказанията"-София обяви, че условията в арестите в София са едва ли не добри и отговарят на всички изисквания.

По закон едно от основните задължения на омбудсмана е да следи за спазването на правата на уязвимите групи, в която попадат арестантите и затворниците. Властите нямат право да отказват достъп до килиите за представителите на обществения защитник. Манолова ръководи Националния превантивен механизъм, който наблюдава местата за лишаване от свобода и всяка година пише доклад, който обикновено се игнорира от изпълнителната власт.

Проверката в килиите на Иванчева и Петрова е установила, че техните жалба от лошите условия са основателни. Ремонтът в килиите им е некачествен, липсва достатъчно естествена светлина и свеж въздух. Омбудсманът е изпратил препоръка до правосъдния министър Цецка Цачева за предприемане на конкретни действия.

Освен това, екипът на омбудсмана на място е установил влажни стени и мокри петна в следствие на течове от канализационната система на горния етаж, олющена и падаща мазилка.

"Достъпът до светлина е допълнително ограничен с поставените на прозорците непрозрачни армирани стъкла. Препоръчвам да бъде извършен повторен ремонт на спалното помещение и преградата, отделяща тоалетната да бъде изградена изцяло. С оглед на изискуемия минимум от 4 кв. м., препоръчвам капацитетът на стаята да бъде намален на 3 лица и едно от леглата да бъде премахнато. Също така да бъде предоставена възможност за достъп до свеж въздух и естествена светлина в спалните помещения", пише Мая Манолова до правосъдния министър Цецка Цачева.

В понеделник служба "Изпълнение на наказанията" – София, която управлява арестите в столицата, обяви, че всичко с нейните помещения е наред. Става дума за арестите на бул. "Г.М. Димитров" № 42 и на ул. "М-р Г.Векилски" № 2.

"Те са съобразени и отговарят на условията за пребиваване на задържани лица, в съответствие със Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. Всички задържани лица в двата ареста са поставени в еднакви условия за пребиваване, които са необходими за поддържане на физическото и психическото им здраве, и уважаване на човешкото им достойнство", обяви службата и декларира, че спалните помещения са еднотипни като изграждане и оборудване.

След като Десислава Иванчева бе арестувана на тавана над леглото ѝ се проби отходна тръба и известно време върху чаршафите ѝ тече фекална вода. По-късно властите обявиха, че проблемът е решен, но тя обяви, че ще съди държавата в Страсбург за лошите условия в ареста. Сега от снимките се вижда, че проблемът с течовете не е решен.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени