FACEBOOK

Мафията взема легални бизнеси, благодарение на К19-истерията

Както 19' писа още през март, мафията е основен пемеливш от икономическата истерия покрай коронавируса, тъй като ще вземе без пари фалиращи легални бизнеси. И то доста бързооборотни като най-ударените: ресторанти, барове, бутици, молове, хотели. Същото смята и световен топексперт.

“Мафията се интересува да привлече хора и да овладее компании и предприятия в затруднение или пред фалит. В ръцете на мафията покрай кризата с Covid-19 ще отиде легален бизнес, който ще бъде придобит с нелегални пари, както и цяла армия от нови сподвижници за в бъдеще.” Това свое наблюдение за дейността на мафията по време на пандемията сподели Роберто Савиано, който разговаря с група чуждестранни журналисти в Италия от последното си тайно убежище в Ню Йорк, предаде euractiv.bg.

Роберто Савиано в признат за един от познавачите на организираната престъпност, на мафиотските структури и техния бизнес. Автор е на бестселъра за неаполитанската мафия “Гомора”, преведен и на български. Живее под защита от години.

“Не се бойте, че ще ви стъпчат – стъпканата трева се превръща в пътека.” Този цитат от Блага Димитрова е мотото на последния бестселър на Роберто Савиано “000” (ZeroZeroZero), чиято филмова версия в момента е хит в платформите за кино-сериали и документира връзката на глобалния бизнес с международния трафик на кокаин.

“Мафиядемия” е термин, който Роберто Савиано лансира, за да опише мафията по време на карантина и социално дистанциране.

“Пандемичната криза изкара на показ специфични характеристики на отделните нации”, смята той. Савиано вижда в Китай омерта, авторитарност и манипулация на информацията. “В Италия, както обикновено, има дезорганизация, конфузност, но също и покъртителни индивидуални жестове на героизъм, състрадание и масова солидарност. Германия, както винаги е дисциплинирана, подготвена с информация, но недоверчива към неща, които държавата контролира. Франция – толерантна дори в управлението на епидемиите, а САЩ се чувстват като военна сила, готова за война, но неподготвена за епидемия. Южна Корея блесна с технологиите си, а Израел ангажира тайните служби да наблюдават болните. За добро или лошо видяхме националния характер и на мафията в Италия”, отбелязва Роберто Савиано.

Заеми без лихва, но срещу лоялност

Противно на твърденията на някои политици в Европа, той не вижда “опасност европейската финансова помощ и солидарност да попаднат в ръцете на мафията”.

“Европейските пари са един бакшиш, едно подаяние, в сравнение със средствата, с които разполага организираната престъпност. Коза Ностра няма нужда от европейските пари, защото разполага с повече”, подчерта Савиано. И добави, че не в тези средства се цели мафията.

“Откакто започна карантината, мафията се грижи за хората в Неапол, Палермо, Бари и местата в т. нар. територия под контрол. Купува и организира безплатно разнасяне на храна и стоки на най-нуждаещите се. Дори свирепите лихвари в региона на Камората раздават заеми без лихви”, обяснява Савиано.

Бързият заем без лихва се дава светкавично и без условия, а тази стратегия според Савиано е не цели печалба, а лоялност. “В бъдеще тези хора ще бъдат сътрудници, полезни за логистика, укриване на стока, за даване на подслон на издирвани от полицията, или ще станат подставени лица за бизнеса на Коза Ностра”, смята той. С две думи, дългосрочна стратегия и бизнес план.

И това се случва не само на Юг, но и в бедните квартали на индустриалните северни градове като Милано и Торино, Ротердам, Хамбург и Лондон, и въобще където има хора в нужда и присъствие на силни и добре инфилтрирани международни престъпни организации.

Коза ностра се оказа много по-бърза от Брюксел

“Италия, както и други страни като нея, имат нужда от европейска помощ и солидарност, именно за да не оставят терен на мафията. И за да може държавата да е в състояние да отпуска бързи кредити с поносими условия, да е в състояние да даде безвъзмездна помощ на най-бедните. А не това да прави мафията, която се оказа много по-бърза от Брюксел”, смята Савиано.

“Италианската мафия стъпва там, където държавата е мудна, или не успява. Страни като Германия и Холандия, които се опасяват че гарантирайки финансовите заеми на Италия, помагат на мафията, са в голяма заблуда”, смята Савиано. Ако Европа закъснее, или откаже, това ще се върне като бумеранг към нея.

От десетилетия Коза ностра се занимава с финанси и инвестиции предимно в най-развитите индустриално страни. “Техните сейфове са в Лондон, Люксембург, Лихтенщайн, Щвейцария или Австрия”, обяснява Савиано.

И допълва, че ако Европа остави Италия да навлезе дълбоко в икономическа криза, всъщност позволява на престъпните организации да се инфилтрират по-добре на тяхна територия, където контролират и перат пари чрез компании, фирми, предприятия, магазини, ресторанти и т.н.

“Не си ги представяйте с пистолет и сицилиански акцент”, предупреждава Савиано.

И обяснява: “Когато една компания е в криза, или няма ликвидност, не идва гангстер, а изтупан финансов консултант с предложение да осигури партньори или банкови кредитни линии и то в сърцето на Европа – Германия, Нидерландия или Белгия, където редовният бизнес завърта бързо мръсните пари. В Нидерландия и Германия се заблуждават като мислят, че мафията не чака друго освен парите от Европа. Това е грешка.”

“Мафията се интересува от кризата, за да придобива легално бизнес с нелегални пари.“

От началото на пандемията пред мафията се появил само само един проблем – дистрибуцията на дребно на наркотици. Савиано дава пример с Ню Йорк и Милано. “Ограничението на движение на хора прави разпространението на дрога по-трудно. Традиционните “пушери”, които са улични търговци в Милано или Рим, не могат да се движат, не са на улицата заради полицейския контрол, не са в заведенията, които са затворени.

В Ню Йорк разпространението е в ръцете на така наречените “рънъри” – куриери, които доставят по домовете. Заради карантината в сградите на Ню Йорк не се допуска никой, доставките се оставят пред входа. Само упълномощен дежурен от сградата човек разнася доставки по етажите. И стана така, че куриерите се преобличат като доставчици на суши или пица!

Социалното дистанциране е предизвикало промени в търсенето. “Намаля търговията с кокаин, увеличи се тази на хероин, защото кокаинът се ползва за по-голяма активност на консуматора в общество, а сега няма нужда от такава. Хероинът вади дрогирания от строя на обществото, което го прави по-подходящ за изолирано стоене у дома”, разказва Саниано. Промяната в употребата на дрогата е дало отражение върху цените – кокаинът поевтинява, хероинът поскъпва.

И мафията се оказа неподготвена, но навакса

Не е типично за света на мафията, според Савиано, но за идващата епидемия мафията се е оказала неподготвена. Нито една международна престъпна организация не е била информирана и подготвена за това, което се задава. Не е имало “никакъв сигнал за засилена търговия на азиатските Триади в Хонг Конг със санитарни материали и въобще мафията се оказа изненадана”. Но това не е е попречило бързо да се организира и да навакса, увери Савиано.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени