FACEBOOK

Масово поскъпване на всичко, №1 е свинското с 50% скок за година

Рекордно е поскъпването на свинското месо у нас. Процентът отстъпва единствено на хиперинфлацията от 1996-1997 г., констатира Асоциацията на месопреработвателите в България за 2019 г., когато страната ни беше ударена от чума по свинете и поголовно избиване на животни - болни и здрави.

При 3% средногодишна статистическа инфлация през ноември 2019 г. свинското е поскъпнало с 50% на годишна база, показват данните.
"Това е рекорд по поскъпване на хранителна стока у нас и отстъпва единствено на хиперинфлацията", пишат от АМБ.

В големите търговски вериги свинското е предимно внос, така че не би следвало българската чума да има ефект върху етикета, но и там цената му е много висока, констатират професионалистите.

При пилешкото цената на месото се е повишила с около 7%, при яйцата тя остава без промяна.
Националният статистически институт изчислява общия индекс на поскъпване на месото и затова процентът на поскъпване е различен - с 12,7% към ноември. Което е над 4 пъти повече от инфлацията.

Началото на 2020-а година изобщо се очертава ударно в ценово отношение. От 1 януари водата поскъпна в цялата страна с между 1 и 10% - в София със 7 на сто. До края на месеца общинските съвети трябва да приемат промени в наредбите си за местните данъци и такси и заявките са ясно - тарифите ще отидат нагоре, пише Сега. Очаква се повсеместно вдигане на местни налози, особено за по-замърсяващите автомобили, процентите по продадени имоти и такса смет.

От 1 март ще влезе в сила новата система за пътните такси, при която камиони и автобуси вместо досегашните винетки ще плащат за изминат километър. Това означава повече разходи за превозвачите и вещае верижно поскъпване - на практика за всяка стока има транспортни разходи. Ще поскъпнат и автобусните билети. Тол таксуването ще предизвика вълна от повишения на цени - от минералната вода и до автобусните билети.

Хлябът, брашното и баничките са начело в списъка. А те са сред най-поскъпналите стоки миналата година. Хлябът мина дълго стоялата граница от 1 лев и килограмът мина 1,50 лв., като на повечето места дори разфасовки по 650 грама се търгуват за 1,50-1,70 лв.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени