FACEBOOK

Марихуаната с двоен ръст на оборота, институциите информират младите хора за избора им

Пазарът на марихуана у нас се е удвоил за последните 8 години, като страната се нарежда на 6-о място в целия ЕС. В същото време, в САЩ продажбите на легална дрога, което е допустимо в няколко щата, се изравняват със сладоледените около 5-те милиарда долара, но нелегалният пазар е 45 млрд. – 4 пъти по-голям от киното с продажбите на билети и тегленето на филми, 20 пъти по-голям от стрийминга на музика. Редовната употреба на „трева” води до 6 пъти по-голям риск от шизофрения и 60% повече шанс за оглушаване, доказват последните изследвания на учените от Университетите в Мериленд, Сан Франциско, Хелзинки и Токио. Най-тежък е проблемът със синтетичната марихуана, която е хит в САЩ, защото тя буквално взема жертви и води до драматични увреждания, като само през м.г.случаите са над 190.

Всички тези данни бяха оповестени за първи път на дискусия, озаглавена Няма добра дрога. Тя събра ученици от елитни столични училища като СМГ, където преди дни избухна реален, а и медиен скандал по темата, НПМГ, Търговската гимназия и др. Освен децата, в диалога се включиха училищни и неучилищни психолози, спортисти от федерацията по българска борба кореш. Имаше и представители на институциите.
Дискусията беше открита от Йорданка Фандъкова. Кметът на София разказа за усилията на общината да организира различни форми на информиране на децата за дрогата. Тя цитира данни, според които долната граница на пробването на наркотици непрекъснато пада. Това бе заявено и от учениците, според които още 12-13-годишните трябва да бъдат обхванати от разясняване на темата. Фандъкова специално подчерта в този смисъл, че най-много се разчита на инициативата Връстници обучават връстници, защото най-бързият контакт и най-голямото доверие е между самите ученици. Разбира се, организирани са и психолози, и много се разчита на инициативата София – европейска столица на спорта, за да се даде алтернатива на младите софиянци.

Спортът е алтернатива, но и в залите дебнат опасности. Повдигнатата от организаторите от Екопрограма тема, която се неглижира в медиите, за предлагането на стимуланти на онези, които искат бързо да трупат мускулна маса, които се превръщат за тях в дрога, беше специално коментирана от заместник-министъра на младежта и спорта Ваня Колева. „Младите хора трябва да знаят какви последствия носи след себе си приемът на всяко вещество и стимулант, да бъдат абсолютно наясно на какъв риск се излагат, какви са неизбежните поражения върху здравето и психиката им и какви наказания предвижда законът. За съжаление, това се случва и с елитни млади спортисти, които търсят стимуланти за по-добро представяне“, заяви тя.

Министерството на младежта и спорта за втора поредна година реализира Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за подпомагане на дейности с превантивен характер срещу агресия, зависимости и за насърчаване на младото поколение да води здравословен начин на живот. Един от успешно защитените проекти е Няма добра дрога на сдружение Екопрограма.

Зам.-министър Ваня Колева подчерта, че обучението е един от най-важните фактори в борбата срещу употребата на стимуланти. Това бе отчетено и на международния семинар срещу допинга в професионалния и масовия спорт, организиран от Министерството на младежта и спорта в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. „Днешната дискусия ще допринесе за по-добрата информираност на младите хора по темата за последствията от стимулантите и наркотиците. Борбата със забранените вещества в спорта е основен приоритет за нашето министерство и лична кауза за министър Красен Кралев, който е член на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция WADA. Ние ще продължим да работим много активно в тази посока, защото здравето на младите хора в България е въпрос от национално значение“, добави Ваня Колева.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени