FACEBOOK

Майките скочиха заради едва 307 лв. за инвалид

Орязаха и хората с увреждания в план-сметката на МФ

За пропуски и нередности в проектобюджет 2024 г., алармираха Майките на деца с увреждания от Системата ни убива в сигнал до медиите и партиите в НС. От съобщението им става ясно, че МФ оряза на парите за инвалидите над 18 г., като формално заложи увеличение от 1,33лв. до 11,11лв. – в зависимост от процента ТЕЛК. 5,70 лв. горница ще получават лицата с над 90% нетрудоспособност поради общо заболяване.

„Ние, майките на деца с тежки и множество увреждания, ви сигнализираме с огромна тревога за съществени пропуски в поредния несправедлив бюджет, изключващ най-уязвимите и най-неспособните да се справят с предизвикателствата на живия живот. Предлага се увеличение на финансовата подкрепа, с което не само се подсилва бедността на хората с увреждания над 18 г., а явно цели и тяхното физическо унищожение.

И това се случва в момент, в който ЕК се произнесе, че нивото на бедност в България е станало критично, а МТСП излиза с предложения, в които нивата на бедност ще достигнат нива под критичното на критичното”, пишат Майките.

„Реално увеличение на финансовата подкрепа ще има само за децата под 18 г. Така тези над 18 г. (оцелелите) с по-големи нужди и разходи ще бъдат подкрепени с над 20 пъти по-малко увеличение, което никак не спомага за догонване на вече реализираната през 2016г. въведена несправедливо подкрепа и разделение спрямо деца под 18г. и деца над 18г. с еднакви увреждания и развитие. На 18г.уврежданията не изчезват, влошават се. И ние до ден днешен не намираме обяснение на това разделение и не разбираме, как така нуждите им намаляват в деня на навършване на 18г., а реално състоянието им се влошава с напредване на възрастта.

Говорим за хора в безпомощно състояние, на памперси, които на 18г. не прохождат, не проговарят и не започват да се хранят самостоятелно. Затова подкрепата трябва да прогресира с напредване на възрастта, за да не отричаме тяхното съществуване, а да го подсигурим”, настояват от родителската организация.

„Стигаме и до социалните пенсии, и веднага Ви питаме Вас политиците, директно ангажирани със отговорността тези хора да оцелеят, дали има живот под линията на бедност и ако прецените че има и гласувате „за” това предложение, то тя трябва да се придружава и със задължителни инструкции как се оцелява с 307лв. или с 220лв. по-малка от линията на бедност. Считаме, че хората с увреждания на соц. пенсия, които нямат физическа възможност да ровят в кофите, би следвало да получават пенсия достигаща равнище над линията на бедност и че не трябва да съществуват пенсии под тази критична линия.

Още по-неприятно останахме изненадани, че в проектобюджета липсва актуализация на ЗЛП. Явно сред авторите на предложенията, липсва елементарна представа, че уврежданията нямат почивен ден и че не изчезват по време на празниците. Вие ще оставите ли няколко хиляди човека да вегетират в леглата си без никаква грижа и помощ, като им отнемате и добавката за чужда помощ? Отново говорим за най-тежките случаи, а на леките, които получават асистентска подкрепа по ЗСУ не се отнема тази добавка”, пишат родителите.

„Надяваме се този път, да реагирате на сигналът ни за нередности своевременно, за да не стигаме до крайности отново, и да не ви се наложи да се „занимавате” по Коледа с тези, които „нямат нужда” от асистенти по Коледа”, завършват сигнала си Майките.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени