FACEBOOK

Майдел пробута и в ЕС схемата ХелпКарма

„Да стимулираме повече хора да инвестират директно, дори и малки суми, в иновативни идеи, продукти и услуги“, призова през май от трибуната на ЕП българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел. Тогава като пример за подобна платформа за набиране на средства, тя посочи ХелпКарма, която скандализира българското общество след разкрития на bTV.

Припомняме, че платформата за дарителство е давала огромни суми за заплати, както и заеми на близки лица, показва разследване на Мария Цънцарова.Само половин година по-рано обаче българските евродепутатите прокараха закон, който окончателно развърза ръцете на фондацията.

„В ЕП одобрихме регламент, чийто докладчик бях за групата на ЕНП, който ще улесни значително финансирането на иновативни идеи и малки бизнеси в целия ЕС. По време на кризата с К19 видяхме колко лесно и бързо се събират средства за смислена кауза чрез платформи за колективно финансиране като ХелпКарма”, обяви Майдел от Брюксел на 7 май.

„Приетите текстове улеснят събирането на средства за бизнес цели, защото платформите за колективно финансиране, т.нар. краудфъндинг, ще работят с еднакви правила в целия ЕС, което ще осигури прозрачност, правна защита и ниски разходи..

Това увеличава и предоставя възможност за директна връзка между предприемача и бъдещи клиенти. Всеки човек или компания може да представи проект на специални онлайн платформи и така да спечели доверието на много, макар и по-малки инвеститори, включително и обикновени физически лица“, аргументира се тя.

Напомняме, че за 2 години Хелп карма събра 21 млн. лв. дарения, от които 13 млн. официално са отишли за нужните на кампаниите. А 8 000 000 лв. са останали в приятелите на евродепутаткта от ГЕРБ.

Стана ясно обаче, че овен безумно високите заплати, разкритията на bTV включват и още по-скандални факти, които касаят директната злоупотреба с парите за лечение на болни деца. Репортажът разкрива за пример един от казусите около ХелпКарма, какъвто е случаят с малкия Рей.

За периода, в който той се е лекувал в ИСУЛ, в отчета на фондацията се вижда, че са изхарчени общо 26 500 евро или над 52 000 лева от даренията - за лечение и лекарства. В писмо до bTV шефът на клиниката, в която е лекувано детето, проф. Добрин Константинов заявява, че и лекарствата, и лечението са били безплатни.

Стана ясно, че през април 2020 г. стартира дарителската кампания България За България срещу К19 в подкрепа на българските болници и придобиване на дихателен вентилатор. След скандала изведнъж обаче както групата на ЕНП, така и евродепутатът Майдел оттеглят номинацията на платформата и нейното управление.

Освен това, от lentata.com преди дни показаха пост на евродепутата от ГЕРБ, с който тя хвали шефа на фондажията Константин Кръстев във ФБ страницата на ЕНП. Излиза, че скандалната организация многократно е получавала реклама от нея от трибуната на ЕП в Брюксел.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени