FACEBOOK

МТСП: Предвидени са 80 млн. повече за хората с увреждания тази година

Следващата сряда правителството ще вземе решение дали ще отпусне средства за великденски надбавки за пенсионерите

Новата концепция на министерстовто на труда и социалната политика предвижда оценка на трудоспособността на хората с увреждания. Тя ще е индивидуална. Това каза в студиото на БНТ министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той бе категоричен, че концепцията няма за цел да се отнемат придобити права.

"А следващата сряда правителството ще вземе решение дали ще отпусне средства за великденски надбавки за пенсионерите", добави министърът на труда и социалната политика.

Петков отбеляза, че са предвидени и 80 милиона лева повече за хораата с увреждания в частта личен асистент за тази година.

"Важно е в новата концепция да се стиковат много добре функциите на различните институции, които имат за цел интеграцията на хората с увреждания. Предлагаме изменения в действащата система и да се оптимизират получаването на тези помощни средства за хората с увреждания", коментира министърът.

Той обясни, че трябва да се дискутира коя институция да прави оценка на трудспособността, засега е посочен НОИ, но разговорът е отворен.

"Дискусията продължава и на последната среща с представителите на организациите и за хората с увреждания точно това каза, че ние имаме едно предложение. Тези обсъждания трябва да продължат, а не да се протестира...Заради съмнение, че с тази концепция ще бъдат отнети пенсиите на работещите инвалиди. Нещо, което не е цел. Няма за цел да отнема придобити права", обясни Петков.

Той коментира и случаите на насилие в центорвете за деца с увреждания: "Целта е коренно да се обнови нормативната база в домовете от семеен тип за децата с увреждания, изискванията, които са по отношение на стандартите за качество за полагане на грижи и да се инвестира много повече в качеството на персонала, започва и реализацията на голям проект на ДАЗД, който преимуществено да се занимава с тези проблеми."

"Важно е да се даде приоритет на социалната работа с децата", добави още той.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени