FACEBOOK

МРЗ става 933 лв. от 1 януари

От 780 лв. на 933 лв. ще се увеличи минималната работна заплата (МРЗ) у нас от 1 януари 2024 г., стана ясно преди редовното заседание на МС. Ръстът е от близо 20%, като правителството очаква след вдигането на минималното плащане за труд социалните неравенства в България да бъдат намалени.

Кабинетът ще работи и по формула за определяне на максималния осигурителен доход, така че това да не става по административен път, но кога ще има такава –не е ясно.

Ръстът на МРЗ ще доведе до по-високи доходи за близо 500 хил.  българи, които в момента получават между 780 и 933 лв. От кабинета изтъкват, че скокът надхвърля инфлацията за последната  1 г., която е 7,7% за периода август 2023-август 2022. Размерът на минималното възнаграждение се определя по формула, фиксирана в Кодекса на труда. – тоест на базата на ясни параметри. По закон МРЗ трябва да се определи на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година. Новата най-ниска заплата не може да е по-ниска от определената за предходната година. „България продължава да бъде държавата с най-ниска минимална работна заплата в Европейския съюз. Ние поетапно трябва да излезем от ситуацията на икономика, която привлича инвеститори главно с ниските си възнаграждения“, коментира премиерът Николай Денков.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени