FACEBOOK

МВР-шефът обеща, че няма да се глобяват пенсионери за пазаруване извън "зеления коридор"

Пенсионери, които пазаруват извън определения "зелен коридор" между 8 и 10 ч. , няма да бъдат веднага глобявани, обеща вътрешният министър Христо Терзийски. Преди да пишат акт за бъдеща глоба полицаите ще предупреждават два пъти – устно и писмено. Ако нарушителят е упорит, ще се пристъпва към санкция, предаде Медиапул.

"Основен инструмент на МВР е отправянето на предупреждение. Първо се отправя устно такова. Ако това противоправно деяние не спира, можем да издадем писмен протокол. Едва след това, ако човек е настоятелен да нарушава правилата, може да се пристъпи към санкция, която е предвидена в разпоредбите", обясни Терезийски пред Нова телевизия.

Изявлението му дойде ден след множество съобщения, че на редица места има хаос – пенсионери не се пускат в магазина след определеното време, служители на магазини им искат лични карти, за да установят възрастта им и т.н. Според Терзийски работещите в търговски обекти нямат такова правомощие, но пък имат задължение да направят такава организация, че заповедта на здравния министър за "зеления коридор" да се спазва. Той обясни, че не му е докладвано за случаи на пенсионери, които са отказвали да напуснат магазина.

"Няма как пенсионер да бъде глобен за това, че си е купил хляб в 10.30 часа. В метрото полицай, ако види гражданин без маска, първо ще го прикани да си я сложи. Той, ако има и е добросъвестен, ще го направи", заяви Терзийски.

МВР има готовност да помага на спешна помощ с транспорт и хора и извън София, каза още МВР-шефът. В момента полицейски бусове превозват болни в столицата. Освен това полицаи връчват предписанията за карантина от РЗИ, тъй като здравните инспекции не смогват с множеството случаи.

Информация за карантинираните постъпва на всеки два часа в районните управления, обясни Терзийски. Екипи от по двама полицаи обикалят адресите. Те са оборудвани с предпазни средства както спешните медици. Към момента има около 1300 служители на МВР, които са дали положителни проби за коронавирус. Около 70 от тях са настанени за лечение във ведомствената болница.




Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени