FACEBOOK

Лукойл опроверга Асен Василев: Не водим преговори за продажба на рафинерията в Бургас

Не сме получавали предложения за продажба на рафинерията в Бургас и не водим никакви преговори по въпроса. Това се казва в позиция, разпространена от престижната американска агенция за бизнесинформация Блумбърг, на Литаско - дъщерната компания на Лукойл, която е собственик на завода в Бургас.

Изявлението на компанията е в отговор на интервю на финансовия министър Асен Василев пред Файненшъл таймс.

Пред британското издание съпредседателят на Продължаваме промяната – управляващата партия в България, казва, че правителството имало индикации, че Лукойл е започнал процедура по продажба на рафинерията в Бургас и дори имало вече проявен интерес от кандидат-купувачи.

От Литаско обаче казват, че не са назначавали публична или частна организация да търси потенциални купувачи или да води преговори за продажба.

“Лукойл Нефтохим Бургас АД е дружество, разположено в страна-членка на ЕС, което е собственост на швейцарска компания, каквато е Литаско. Според европейското законодателство по защита на частната собственост, както и обичайните бизнес практики, всяко намерение за закупуване на актив, принадлежащ на друга компания, трябва първо да бъде обсъдено между контрагентите и само след това с властите на страната, където активите се намират”, се посочва още в позицията на Литаско.

Напомняме, че като финансов министър в предишния кабинет на ППДБ Петков – Нинова Асен Василев беше толкова близък с Лукойл, че както 19 минути пръв извести обществеността, правеше тайни срещу с висши представители на компанията, независимо от официалната антируска позиция на своята партия и правителството.

Освен това, властта по същото време – при скока на цените през първата половина на 2022 г., се правеше, че не вижда прозрачната схема внасяният руски петрол да бъде представян за Брент, от което компанията печелеше над 100 млн. лв. месечно с поставената несъразмерна надценка от над 1 лв. на литър дизел и бензин. Така цените на горивата надминаха 3,60 лв. за литър, а след падането на правителството Петков – Нинова с финансов министър Асен Василев, се сринаха до 2,47 лв.

От това лято те отново започнаха да се вдигат рязко, след като при завръщането си новото правителство на ППДБ с финансов министър Василев показно приведе в действие решението на предишния парламент, внесено от ДПС, за отнемане от Лукойл на концесията за пристанището Росенец край Бургас. За 3 месеца котировките по бензиноколонките се вдигнаха до 50 стотинки.

След това правителството на ППДБ назначи човек, много близък до ДПС, за шеф на пристанищната администрация, в това число и на Росенец.

Което подхрани съмненията за готвена следваща стъпка за придобиване на Нефтохим от нов играч с родно участие след окончателното оттегляне на руснаците от рафинерията, която става непечеливша за тях без Росенец и при снемане на дерогацията за внос на руски петрол, която също бе осъществена от кабинета на ППДБ.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени