FACEBOOK

Липсата на машини за изборите е основание за тяхното атакуване и касиране: Манолова

Липсата на машини за предстоящите парламентарни избори ще бъде основание за тяхното атакуване и касиране. Това е шиканиране и саботиране на снабдяването с машини от страна ГЕРБ, тъй като имат най-много членове в ЦИК, включително и председател. Обединихме се около това, че трябва да има натиск върху ЦИК и вицепремиера Томислав Дончев да си свършат работата, защото опитът им да бъде саботирано машинното гласуване е очевиден.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред БНР днес, след работната среща, организирана от „Отровното трио“ за честността на изборите.

Тя подчерта, че на заседание на ЦИК на 15 октомври един от експертите от администрацията на комисията е предложил и внесъл доклад за необходимите стъпки за започването на процедура за снабдяване с машини. Той обаче е бил наруган, а темата за процедурата за обществената поръчка за машини за гласуване е била отложена за следващо заседание на ЦИК, допълни Манолова.

Тя припомни, че повече от една година ЦИК не е предприела действия за обявяване на обществената поръчка за осигуряване на машини за гласуване.

Заедно ще предложим и регистрираме и ще създадем мрежа от наблюдатели, която да покрие 12 хил. секции в страната. Ще има и застъпници и граждани, които да се застъпят за една или друга гражданска листа. Всички ще могат да качват протокола от секцията в онлайн платформа, така че в реално време гражданите да се информират за реалните резултати от вота. Това ще е основата на паралелно броене, което да е ясно в реално време, допълни Манолова.

Тя подчерта, че организациите от работната среща ще се обърнат и към международни наблюдатели, така че случващото се в България да бъде ясно и в Европа. Ще създадем и видеоканал, в който всеки гражданин да публикува видеа с изборни нарушения – кражба на вот, покупка на гласове, бездействие на органите на реда. Да има пълна публичност как протичат изборите и да има реални резултати във всяка една секция, обясни председателят на „Изправи се.БГ“.

Нито един политически субект, нито една партия, извън управляващата, не е в състояние сама да се справи с изборните манипулации и да опази изборите от кражба на гласове. Единственият начин за опазване на изборите е обединението на усилия на граждани, граждански организации и част от извънпарламентарните субекти, които ще участват на следващите избори. Всичко ще е равно отдалечено от централите на организациите, за да са спокойни гражданите, че енергията им ще е към опазване на изборите, а не към употребата им от един или друг субект, каза още Манолова.

На въпрос дали събирането на „Отровното трио“, „Изправи се.БГ“ и „Има такъв народ“ е предизборна коалиция, Манолова заяви, че това не е предизборна коалиция, а обединение на организации за запазване честността на вота и изрази надежда, че към него ще се присъединят и други НПО и формации.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени