FACEBOOK

Лидерите на ЕС и света пристигат в София на Зелен форум в края на месеца

Лидерите на ЕС и света пристигат в София на Зелен форум в края на месеца

София ще бъде световна и европейска зелена столица в края на юни. Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ), организиран от Dir.bg и 3Е-news, ще събере трима еврокомисари - Марош Шефчович, вицепрезидент на Европейската комисия, отговарящ за Зелената сделка; Илияна Иванова, комисар по иновации, култура, образование и младеж; Никола Шмит, европейски комисар по заетостта и социалните права.

В събитието от 26 до 28 юни ще вземе участие и специалният президентски пратеник по климата и бивш държавен секретар на САЩ Джон Кери, известен с активното си участие в борбата с изменението на климата. Той ще сподели ценни перспективи за глобалните усилия за намаляване на емисиите на парникови газове.

Ще присъстват и 11 министри от различни държави от Централна и Източна Европа. Никога у нас не са се събирали и толкова много кметове на столици, колкото ще има на форума Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Още много интересни факти за чуждестранните гости, идващи от Перу до Йордания и от Украйна до Дания ще представим в следващите дни.

От наша страна във форума ще се включат президентът Радев, премиерът Главчев, почти целият кабинет и още много ключови личности. Кои са най-интересните сред тях ще научите също от нас в следващите дни.

Най-голямата и най-значимата среща на високо ниво в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) формира дебата за Зеления преход, обсъждайки не само възможностите за инвестиции, зелените технологии и инфраструктура, но и социалните и икономическите аспекти на прехода към нискоемисионни и устойчиви икономики. Темите на тридневните дискусии са важни за редица водещи сектори в икономиката и задават дебата и тенденциите за предприемане на конкретни действия и изграждане на по-устойчиво бъдеще.

Сред ключовите теми на едно от най-важните за региона събития за Зелената сделка са:

Финансиране на устойчивост: Конференцията започва с фокус върху мобилизиране на капитали за зелено финансиране, ролята на финансовите институции в зеления преход и финансовите инструменти и механизми за подпомагане на инвестициите в проекти, насочени към устойчивото развитие и намаляване на въглеродните емисии. В дискусиите ще се включат Илиана Цанова, заместник генерален директор и главен директор "Риск" в Европейската комисия, Галина Винчелет, Директор на Световната банка на Европейския съюз, Кириакос Какурис, вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), Цанко Арабаджиев, Главен изпълнителен директор на Българска банка за развитие (ББР), Европейския инвестиционен фонд, Камелия Минева, Главен изпълнителен директор на ПроКредит Банк, Красимира Райчева, Country Manager във Visa България, Румънската, Гръцката и Хърватската банка за развитие, Десислава Симеонова, Главен изпълнителен директор на ОББ, д-р Маню Моравенов, Главен изпълнителен директор Българска фондова борса.

Иновации в зелената икономика: Зеленият преход е не само предизвикателство, но и възможност за иновации и нови бизнес модели. По време на конференцията ще бъдат разгледани последните технологични и иновационни постижения в областта на възобновяемите енергийни източници, енергийната ефективност, устойчивия транспорт, кръговата икономика, рециклирането и други сектори, които могат да допринесат за намаляване на емисиите на парникови газове и опазване на околната среда. Сред участниците в панелните дискусии ще бъдат Джайлс Диксън, Главен изпълнителен директор на Wind Europe, Ялчин Рафиев, водещ преговарящ за COP29 Азербайджан и зам.-министър на външните работи, Космин Гита, главен изпълнителен директор, АЕЦ "Черна вода" и много други.

Енергийна трансформация: Постигането на балансиран и устойчив енергиен микс е трудна задача, която изисква проучване на интегрирани подходи и разширяване на мрежите за трансгранична търговия с енергия. В дискусиите по тези и други любопитни енергийни теми ще се включат Кристиан Руби, генерален секретар в Eurelectric, Надежда Кокотович, Главен изпълнителен директор на Brussels Energy Club, Карел Крал, Главен изпълнителен директор на Група Електрохолд България, Джо Филипс, ръководител на инвестиционния фонд "Три морета", Вадим Чебан, главен изпълнителен директор на Moldova Gaz и още много други участници, пряко свързани с енергийната трансформация в региона.

Климатично земеделие и продоволствена сигурност: Земеделието е един от най-предизвикателните сектори в борбата с изменението на климата. Най-голямата среща в ЦИЕ за Зеления преход ще разкаже за следващото поколение решения за земеделие и Deep Agritech, за прилагане на кръгови модели в селското стопанство и декарбонизиране на сектора. В дискусиите ще се включат Кристина Шермукшните-Алешуниен, главен изпълнителен директор на AgriFood (Литва), Кристина Делигиани, съосновател и управляващ директор na Verimpact, Макс Гурвиц от Vitosha Venture Partners, Илия Йорданов, съосновател ONDO Smart Farming Solutions и други.

ESG докладване и устойчиво управление на компаниите: По време на форума ще се дискутират темите за ESG рамките за отчитане, подобряване на прозрачността и отчетността, създаване на устойчиви и етични вериги за доставки, насърчаване на многообразието и социалното въздействие в корпоративната култура. Сред участниците в дискусиите ще бъдат Джон Хейвънс, председател на IEEE и Planet Positive, Демиан Пинтос, главен изпълнителен директор на Филип Морис България, Брисейда Гьоза, съосновател на ConsciESG, Елън Василина, президент и основател на Trocadero Forum Institute и други.

Присъствието на всички тези политически фигури, бизнес лидери и академичната общност гарантира, че събитието в София ще бъде изключително важна платформа за обсъждане на ключовите въпроси, свързани със Зеления преход. Форумът "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" не само ще насърчи диалога и обмена на опит между различните заинтересовани страни, но ще даде възможност за обмяна на най-добри практики, за изграждане на нови партньорства и създаване на конкретни планове за действие. Резултатите от тези дискусии ще имат влияние върху политическите и бизнес решенията, които се вземат днес и в бъдеще. Ние вярваме, че чрез съвместните усилия и ангажимента на всички заинтересовани страни можем да създадем по-устойчиво и справедливо бъдеще за всички.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Геотехмин, Енергео, Аурубис България, АЕЦ Козлодуй, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, Българска банка за развитие, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Главболгарстрой, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, , Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване АД, Българска асоциация "Природен газ".

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени