FACEBOOK

Летни разписания въвежда ЦГМ от 1 юли

Лятното разписание в столичния градски транспорт влиза в сила от 1 юли 2019 г. То ще важи до 30 август 2019 г. Всяка година в този период се прави смяна на разписанията. Това е свързано с намаляването на броя пътници заради сезона на отпуските и с извършването на летни ремонти по някои улици. От друга страна, лятното разписание дава възможност и на транспортните оператори да планират отпуските на служителите си.

Лятното разписание предвижда с около 20 процента да се намали транспортът, обяснява инж. Антон Деспотов – директор на дирекция Обществен транспорт в Центъра за градска мобилност. Това означава, че ще настъпи леко увеличение в изчакването на спирките защото ще се увеличи дистанцията между колите. В ЦГМ има наблюдения и информация кои са най-натоварените, или иначе казано – най-често използваните линии на градския транспорт. По тях промените в разписанията ще са най-малко, уточнява инж. Деспотов.

Топлото време е момент, в който се правят ремонти по уличната мрежа, която включва и трасета на градския транспорт. Ремонтите през лятото затрудняват движението, но са абсолютно необходими, категорични са експерти. Ремонтът на столичната улица Каменоделска ще затруднява трафика на градския транспорт и на шофьорите в района на Сточна гара и през летните месеци. Кръстовището е възлово, от там преминават много автобусни и тролейни линии, които свързват различни квартали на столицата. Сега автобусите, които преодоляват задръстванията по ул. Каменоделска трупат на курс средно по 10 минути закъснения, но няма друго място, откъдето те да преминават. Очаква се ремонтът на проблемния участък да приключи към края на месец август.

Преди дни стартира реконструкцията и преасфалтирането на друг важен път. За жителите на столичния квартал Овча Купел отварянето на бул. Линкълн ще е особено облекчение, тъй като движението е много затруднено заради строежа на метрото. По булеварда също се очакват задръствания. Изграждането на третия метро-лъч там ще продължи. Гражданите, използващи транспорт в тази част на София трябва да имат предвид, че автобусите ще закъсняват заради задръстванията. Но няма да има промяна в маршрутите, ще се работи с пропускане на движението, ще има променени спирки, но ще бъде указано предварително на сайта на ЦГМ как се променят и къде.

През летния сезон ще се извършват и текущи ремонти по релсовите пътища, вече се работи по подмяната в кв. Орландовци.

Очаква се това лято да се прави ремонт на пътя в участъка на бул. България между бул. Черни връх и бул. Д. Гешов, но все още се уточнява планът за провеждането на ремонта. От сега се знае, че няма да бъде спирано движението, а ще се прехвърли в една лента и след реконструкцията, обратно в другата. Трасето на трамвая няма да бъде засегнато, но при автобусите ще има промени. ЦГМ има грижата да ги обяви преди старта на ремонта и гражданите ще могат да се информират за всички подробности от интернет страницата на дружеството https://www.sofiatraffic.bg/bg/common.

Добре е столичани и гостите на София да знаят, че когато чакат градски транспорт и се ориентират за пристигането му от електронните табла на спирките, разминаванията и промяната във времето се получават основно от престоя на превозните средства в задръстванията. Когато е обявено, че автобусът, например, пристига след 2 минути, а той заради задръстване или ПТП престоява на едно място примерно 5 или 10 минути, няма начин това да не генерира закъснение и да не доведе до промяна в предварително обявеното разписание.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени