FACEBOOK

Лекарите ще връщат пари на здравната каса заради COVID-19

Лекарите в извънболничната помощ и болниците ще трябва да изработят през следващите месеци дадените им средства за времето на пандемията, става ясно от стенограма на заседание на надзорния съвет на здравната каса, пише Капитал. Почти през цялото време на извънредното положение плановият прием на пациенти в болниците беше преустановен, както и профилактичните прегледи, женските консултации и имунизациите на децата.

Затова в началото на април здравната каса и лекарският съюз се споразумяха с анекс към Националния рамков договор за медицинските дейности, които касата покрива, че на лечебните заведения - болници, лаборатории и лекарски практики - ще бъдат отпуснати 85% от средствата, които лекарите са получавали през предишните месеци без извънредно положение.
По принцип НЗОК заплаща само извършена дейност и се оказва, че дадените средства на лечебни заведения, които не са извършвали прегледи и лечение, са аванс. В анекса не е разписано за какъв период от време ще трябва лекарите да "изработят" отпуснатите средства.

От Българския лекарски съюз категорично заявиха, че не са подписвали точно такъв текст и няма да допуснат да бъдат връщани или удържани средства от лекарите.

Какво е решил надзорният съвет на НЗОК

Според изчисленията на здравната каса по времето на пандемията болниците са лекували пациенти на обща стойност 155 млн. лв. и няма нито една болница, която да е затворила врати. До 85% остават за доплащане още 7.4 млн. лв., които НЗОК гласува да бъдат преведени на клиниките, които не са ги "изработили".

Надзорният съвет дискутира, че има болници, които въпреки извънредното положение са надхвърлили и изчерпали лимита си за прием на пациенти.

Отделно от това НЗОК доплаща за времето на извънредното положение общо 15.7 млн. лв. на личните лекари (2.5 млн. лв.), специалистите в извънболничната помощ (6 млн. лв.), 4 млн. лв. на зъболекарите и 3 млн. лв. на лабораториите.

От думите на председателя на надзорния съвет на НЗОК Жени Начева става ясно, че онези лекари, които са работили по време на пандемията, ще получат 100% от изработената сума, а останалите, които не са - 85% от тази през предишните месеци, но през следващите месеци ще трябва да възстановят средствата, които са получили над реално извършената дейност или да я извършат.

"Този, който си ги е изработил, няма да ги връща и няма да му се търси отговорност", казва Начева.

Какво пише в анекса

Оказва се, че текстът, според който те трябва да връщат пари, е залегнал в анекса. Той е написан като за ядрени физици и всъщност в него се обяснява, че ако през месеците след извънредното положение болниците или лекарите в извънболничната помощ имат надвишаване на месечните лимити, те са си получили парите за това надвишаване по времето на пандемията, когато не са работили на пълен капацитет.

Така от текста излиза, че ще има прихващане с превишените стойност в извънболничната помощ и надлимитната дейност в болниците. Например, ако болницата е започнала да лекува повече пациенти през май-юни от месечния си лимит, тя вече е получила аванс за това. От текста обаче не става ясно дали, ако лечебното заведение не е успяло да приеме пациенти до лимита си, в следващ период ще трябва да върне парите за времето, в което не е работило. Подобна компенсация с "обратен знак" не е предвидена. Не е ясно обаче как НЗОК тълкува тази толкова сложна разпоредба.

По закона за здравното осигуряване НЗОК няма право да плаща за друго освен за извършена дейност. Тя не може да субсидира лечебните заведения, за да бъдат в готовност за работа по време на пандемия. В случая излиза, че НЗОК просто е дала аванс на лекарите, който в следващите месеци ще си приспадне при заработването на системата на пълен капацитет.

А какво направи държавата за тях?

Готовността на лечебните заведения за работа със заразени и в условия на пандемия обаче не е подпомогната по никакъв начин от държавата, която би трябвало да ги субсидира да са готови за този момент. Още повече че тя налага противоепидемичните мерки, които им забраняват да оперират и преглеждат планово.

Особено забележим е моментът, че частните лекарски практики и лечебни заведения сами се обзаведоха със защитни облекла, апаратура и медикаменти за лечение на COVID-19, а пък държавните лечебни заведения разчитаха за това на множество дарения вместо на директна помощ от собственика си.

Медиците са възмутени, защото поради пандемията имаше редица ограничения на работата им, приема и прегледите на пациенти, а освен това им се наложи със собствени средства да обзавеждат болниците и практиките си с лични предпазни средства, да лекуват по телефона и да преглеждат в риск от заразяване. Над 11% от заразените от COVID-19 в България са медици. На всички на първа линия бяха отпуснати 1000 лв. допълнително от страна на държавата. Лекарите разчитаха, че с тези 85% от дейността ще могат да компенсират средствата за заплати и подготовка на лечебните заведения, за да не затварят по време на пандемия.

Лекарите искат промяна

Българският лекарски съюз, който е подписал анекса с НЗОК, с който на практика се съгласява с връщането на пари, твърди, че никога не се е съгласявал на подобна стъпка.

"В момент като този, когато всички лекари са на работните си места, когато колеги не напускат болниците със седмици, в момент като този, когато всички ние сме на първа линия и сме поставени в риск, в момент като този е не само недопустимо, но и срамно този въпрос да стои на дневен ред", казват от БЛС.

Оттам допълват, че "на практика се оказва, че за едрия бизнес може се дават пари - по мярката 60/40, за други бизнеси се дават различен вид помощи, за развлекателния и хотелиерския бизнес се правят сериозни финансови отстъпки, а ние, лекарите, ще трябва да връщаме пари, което е недопустимо".

БЛС предлага да изработи заедно със здравната каса ясен механизъм, по който ще бъдат отчетени тези средства, но без удръжки.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени