FACEBOOK

Лаймска болест нападна столичани

За четири случая на заразяване с Лаймска болест през май и един са през юни в София съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването (МЗ). Установено е, че при три от случаите миналия месец, болестта се е развила след ухапване от кърлеж. Това са обаче само заразените, а за ухапванията не се води регистър.

От 29-ти май до 11-ти юни с Марсилска треска са регистрирани 19 случая в цялата страна. Специалистите предупреждават, че след ухапване от кърлеж, е задължително да се направи изследване и ако се установи зараза, да се назначи антибиотична терапия.

Статистиката показва, че най-много кърлежи има в източните части на Стара планина и Странджа, както и в северните части на Родопите.

Заради променливото време популацията на кърлежи е нараснала, съобщават от Столичната община. Това налага и продължаване на допълнителните обработки на тревните площи. Специализираният контрол ще се осъществява от експерти на Столичната РЗИ. Пръскането в зелените междублокови пространства ще бъдат съобразени с косенето на тревните площи и до скоро извършените обработки там срещу кърлежи. За тези територии ще бъдат обявени графици допълнително.

Междувременно в ход е и годишната обработка срещу бълхи в градините и парковете на столицата. Графиците ще се изпълняват рано сутрин до 10,00 ч. и при благоприятни метеорологични условия. Задължително ще има предупредителни табели за вида обработка - използван препарат, карантинен период, фирмата изпълнител и телефон за контакт.

Източник: topnovini.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени