FACEBOOK

Лавина уби двама туристи на Витоша

Младите мъже са предприели нощно изкачване

Двама души са загинали при паднала лавина на Витоша, съобщиха от Планинската спасителна служба към Българския червен кръст.
Инцидентът е станал в сряда вечерта в района на хижа Алеко, където има множество паднали лавини-снежни дъски.
Сигналът за двамата изчезнали е подаден от техни роднини. В спасителната акция на ПСС участваха 14 спасители с две кучета.
В 9.47 ч. е намерен затрупан в лавината човек без признаци на живот. В 11.17 часа е открит мъртъв и другият. Загиналите са млади мъже на около 30-годишна възраст.
Те са предприели нощно изкачване от хижа Алеко към горната станция на влек Заека. Екстремното каране на Витоша рано сутрин или късно вечер е хит сред младежите. Около полунощ са казали на свои близки, че са на горната станция на влека и до 2 часа ще се приберат в София.
Пред bTV един от планинските спасители разказа, че младите мъже са си направили снимка и я изпратили на приятели. След това обаче са попаднали в лавината.
В Централния денонощен пост на ПСС в 4 ч. е получен сигнал, че туристите все още не са се прибрали. Дежурният планински спасител на база Алеко е направил оглед на района и е установил, че автомобилът на издирваните е на паркинга.
След падналите обилни валежи от сняг в планините има добра снежна покривка. Метеоролозите обаче предупредиха, че заедно с това се повишава и рискът от лавини.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени