FACEBOOK

Къщата на Манолев ипотекирана от Хърсев, не е била запорирана цяла година

Нито Държавен фонд Земеделие, нито друга държавна институция цяла година са запорирали или са си върнали къщата за гости на бившия заместник - министър Ал. Манолев, по която миналата пролет започна прокурорско разследване за неправомерно получена евросубсидия, разкрива Биволъ.
В това време през ноември 2019 г. Хърсев и Ко. на бившия подуправител на БНБ Емил Хърсев дава ипотека от 431 000 лв. срещу зданието в Сандански, разположено сред прекрасна природа. Парите са усвоени, както се разбира от статията, въпреки че самият Хърсев не коментира пред Биволъ.

Минава още половин година, след като всички видове органи са можели да видят това ясно записано в регистрите, та чак седмици преди да излязат скандалните записи с гласа на премиера Борисов, в които той разказва как е разпоредил на прокуратурата Манолев „да бъде изгорен” и го е „предупредил” (б.р. всички тези действия звучат сензационно), и едва на 27 април 2020 г. НАП се е „сетила” да направи запор, разкрива още Биволъ.

Напомняме, че според конкретните събития, фиксирани в записите, думите на гласа на премиера, превърнали се във факти, бяха датирани към 15-20 април 2019 г. Това се разбра именно по анонсираните от гласа акции срещу Манолев и Елена Йончева, по противопоставянето на България Кристалина Георгиева да стане президент на Европейската комисия и по още няколко реално случили се неща.

Биволъ вади и още една показателна подробност, която няма разумно обяснение, като познаваме настървението на НАП например по неприключилите вече3 години и 8 месеца ревизии на агенции, с които работи 19 минути, при законов срок 3 + 2 МЕСЕЦА. Те например, не бяха известени за ревизия, както се прави винаги, научиха го от наложените запори.

В случая с Манолев обаче в Търговския регистър НЕ са вписани запори от НАП на самата фирма.

Междувременно, след скандала с къщите за гости Агротрейд – Ана Димитрова премества седалището на дружеството си в София, в Сандански на адреса на вилата остава клон. Това се случва през месец юли 2019 г.

Къщата е построена от фирмата Агротрейд – Ана Димитрова с кредит от Манолев и върху земята на Манолев, а впоследствие ДФЗ е платил на Агротрейд 380 000 лв. от европрограмата за селските райони. Луксозната вила с 500 кв.м. РЗП има и басейн с минерална вода, прекарана от Сандански със специален водопровод.

Бившият зам.-министър беше обвинен заедно с Ана Димитрова за документни престъпления, но делото забуксува в благоевградския Окръжен съд, където 10 съдии си направиха отвод. Причината е, че познават сестрата на Манолев, която е районен съдия в Сандански, прибавя сайтът.
Проверка на Биволъ показва също, че фирмата на подставеното лице на Манолев усвоява агросубсидии за животновъдство. Въпреки, че официално няма нито едно наето лице, младата бавачка е крупен арендатор на земи в пиринския край, където гледа стотици крави. За 2018 г. тя е получила срещу това над 67 000 лв. субсидии, а за 2019 г. 50 000 лв., въпреки избухването на скандала.

Така излиза, че докато уж си търси европарите за фалшивата къща за гости, ДФЗ продължава да плаща на същата фирма други европейски пари.
Напомняме, че бившият заместник-министър, а за малко и министър на земеделието Грудев е шеф на ДФЗ, а лекторка за „измамите”, както сама ги определи в прочут свой видеозапис по време на среща със съсловни организации, се оказа самата г-жа министър Десислава Танева.
Това е пореден повод за оставка за нея, след признанията й за насърчаването на „измами” по еврофондовете и след като се разбра, че собствените й роднини са усвоили милиони по същите тези земеделски фондове, ама се били оттеглили, прехвърляйки фирми на свои близки.

Ето и точните думи на гласа на премиера:

“Манолев ще изгори, ще му повдигнем днеска или утре обвинения, ще го съсипем. Аз го предупредих.”
Автентичността на тази реплика беше де факто призната от Борисов след въпрос на Свободна Европа, зададен на пресконференция по повод изтеклите снимки от премиерската спалня, пише Биволь:

– Добре, Вие знаехте ли предварително от прокуратурата, че г-н Манолев ще бъде обвинен?
– Манолев знаех, че ще бъде обвинен, не от прокуратурата, а от Вашите разследвания. Нямаше как да не бъде обвинен.
– В записа се казва: “Утре ще му повдигнем обвинение”. Това не го пише в разследванията на нито една медия.
– Аз мога да съм сигурен в това, което казвам. Това не значи, че знам. Аз знам как ще последват нещата.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени