FACEBOOK

Към 20 март пада зеленият сертификат: Петков

Облегчават мерките в 3 стъпки, започвайки от 24 февруари

“Към 20 март ще бъде възможно да падне зеленият сертификат в рамките на страната”, заяви на брифинг в МС премиерът Кирил Петков. Той подчерта, че според прогнозите и анализите дотогава К19 картата на страната ни отново ще бъде в зелената зона и ще се върнем в първия етап от плана на властите за справяне с пандемията.

“Успяхме да минем през вълната на Омикрона без масово затваряне на училища и бизнеси. Това е благодарение на модела, който беше базиран на броя заети интензивни легла”, отчете Петков. Той допълни, че основен фокус остава насърчаването на ваксинацията.

"Нещата вървят към добре. На базата на този анализ възприехме методиката на Германия и Австрия на 3 стъпки на облекчаване",  посочи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който също участва в брифинга.

Така от 24 февруари отпадат всеки собственик на обект с обществено предназначение може да допуска лица без зелен сертификат по своя преценка. Изискването за зелен сертификат остава за персонала. От същата дата се допуска присъствието на до 12 деца в центровете за извънкласни дейности

От 5 март пък посещенията на дейности и услуги в обекти с обществено предназначение ще стават без изискването на зелен сертификат без значение от личното предпочитание на собственика на обекта. Изискването за зелен сертификат за персонала остава. Присъствените занятия за деца в центровете за извънкласни дейности става при спазване на изискванията за физическа дистанция. Допуска се смесване на различни паралелки в уличищата. Провеждането на граничния здравен контрол става съобразно цветовите зони като отпада групата на страните от тъмночервения списък, тоест всеки със зелен сертификат може да влиза, от която и да е страна по света.

И от 20 март посещението на всички дейности и услуги става без зелен сертификат, отпада и изискването за наличие на зелен сертификат у перноснала. Документът ще се използва само за пътуване извън граница.

Здравният министър проф. Асена Сербезова обяви, че с постепенното облекчаване на мерките не означава, че не трябва да се ваксинираме. "Напротив - заслужава си, това се вижда в болничните заведения. 90% от хората, които губят битката с болестта, не са били ваксинирани. Трябва да се научим да живеем с вируса", посочи тя.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени