FACEBOOK

Къде живея и как ме пазят не е важно: Гешев

„Къде да живее главният прокурор - мисля, че не е най-важното в държавата”, заяви пред журналисти главният прокурор Иван Гешев. Напомняме, че преди дни стана ясно, че той се е изнесъл от луксозната правителствена резиденция Бояна предсрочно, веднага след сигналите от шефа на МВР Бойко Рашков.

По сходен начин Гешев коментира и начина, по който го охраняват. "Дали съм защитен, или не - това не касае българските граждани, това е личен проблем.

Аз когато станах главен прокурор съм бил много наясно със себе си. Никой не ме е карал да ставам главен прокурор насила", каза още той.

Обвинител №1 обяви, че вече го пази НСО и са силно преувеличени твърденията на Министерство на правосъдоето (МП), че хора от Бюрото за защита са преминали към тази служба, за да го охраняват. „Ако преминаването на няколко шофьори е някаква новина”, каза още той. Ден по-рано от МП обявиха, че е имало миграция на хора от Бюрото към НСО, че те самите са поискали това и се предполага, че та се преминали там именно, за да пазят Гешев.

След това главният прокурор заговори за „морал и европейски ценности” и се позова на европрокурора Лаура Кьовеши. Той обяви, че иска закон за лобизма.

„Да си адвокат на обвиняем, да станеш депутат и да промениш закона в негова полза. Да, лобизмът е законен в България. Дали е морално? Да си отговорят българските граждани”, коментира Гешев. Той повтори тезата си, както по отношение на депутати, които са били адвокати на хора, които са били жертва на полицейско насилие, така и за защитници на подсъдими в специализирания съд, които искат да го закрият.

"Имаше декларация на прокурорската колегия на ВВС, защото не кореспондира с европейските ценности по никакъв начин, както и с върховенството на правото и с каквото и да е спазване на българските закони и конституция това да предложиш оставката на действащ магистрат. По-скоро възникват едни морални въпроси, защото има едно 7-8 опита за приемане на закон за лобизъм в България, който да контролира тези неща", посочи Гешев.

"Във всички държави има подобни закони, които уреждат тези неща. Знаете, че в САЩ това са едни правила, които се спазват много стриктно", допълни той и обясни, че когато Кьовеши е посетила страната ни, е получила протоколни подаръци и веднага е попитала каква е цената им.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени