FACEBOOK

Крият далавера с месо за 90 млн. лв.

Сагата около чумата по животните в Странджа продължава. Припомняме, че в началото на лятото ветеринари заподозряха наличието на рядко срещано заболяване по добитъка в Южна България. Това наложи спешното умъртвяване на хиляди животни. Сега обаче може да се окаже че, че огнището се крие в банално търсене на облага, подкрепено от също толкова традиционно институционално безхаберие.

Само за тази година за унищожаване на трупове на добитъка са изхарчени над 12 млн. лв. от джоба на данъкоплатците. Общата сума предвидена за целта до 2020г. възлиза на 90 млн. лв. Като съвсем неслучайно съвпадение обаче изглежда това, че до местата, където бяха разположени мобилни инсталации за изгаряне се появиха ями и сигнали за незаконно загробени животни, алармираха от Нова. От телевизията подчертават, че от няколко месеца работата на двата екарисажа е блокирана и те на практика не работят.

На този фон може да се предположи дори, че не е имало реално огнище на заразяване, а театърът около избиването на животни беше поредната схема за усвояване на средства. От друга страна, ако е имало реални случаи на чума, то тяхното заравяне в почвата може да предизвика реална опасност от епидемия. Твърди се, че не всички трупове са стигнали до ямата, а част от тях са попаднали при месопреработвателите, което още по-плашещо.

В тази връзка журналистите Генка Шикерова и Росен Босев, общинският съветник Марта Георгиева и юристът от ПДИ Стефан Ангелов нееднократно са подавали запитвания до Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Областните дирекции по безопасност на храните. Общият брой на подадените заявления за достъп до информация е над 30. На всички запитвания обаче последват равен брой еднотипни незаконни отказа. В отговор има само системна формулировка, че запитванията нямат електронен подпис. Такъв обаче не е необходим.

С отказа за предоставяне на информация на практика се крие местоположението и капацитета на мобилните инсталации. Така всички отчайващи предположения не могат да бъдат отхвърлени, като спекулации.

С мълчанието си БАБХ и нейните областни дирекции си спечелиха номинация в категорията Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и грубо нарушава правата на гражданите по ЗДОИ в рамките на Програмата за достъп на информация.

До този момент така и не е категорично установен източникът на инфекцията на чумата по животните. Официалното становище, изразено от министъра на земеделието Румен Порожанов е, че „най- вероятно причината е нелегална търговия или неспазени мерки". Наред с отговорните институции министърът също отказва да поеме всякаква отговорност по казуса.

Иначе за засега най-пострадали са земеделските стопани в засегнатите общини, които получиха символични обезщетения. Мерките срещу чумата продължават, а търпението на фермерите е към края си.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени