FACEBOOK

Короната пак удря 1000 за ден – всеки седми тестван

946 бяха новите положителни тестове за коронавирус в понеделник, както разбрахме във вторник сутринта. Това винаги е денят с максимален за седмицата резултат, тъй като в него се записва по някой случай и от уикенда, но въпреки това числото е немалко.

Още по-неприятното е, че тези близо 1000 нови позитивни са на фона на общо немного - 6925 теста. Или всеки седми показва заразяване. Процентно около 15 на сто, а това е доста висок показател.

Отнесен към цялото население прави около милион, въпреки че според официалната статистика едва 9779 са регистрираните болни с подобна инфекция в момента.
Причината е, че най-разпространеният вариант омикрон минава неусетно или като настинка, схващане и подобни по-леки форми на болестта. Затова и мнозина дори не си правят тестове.

Дългата все още карантина – цяла седмица на фона на минаване на симптомите за 2-3 дни в повечето случаи, кара хората да не споделят с властите проблема си.
Положителната новина е, че все още излекуваните 1313 са доста повече от новорегистрираните случаи. Макар и при тях да важи понеделнишкото правило за лека добавка от неотчетените през уикенда, когато пък са най-малките числа.

Новопостъпилите в болница са 116 от общо 560 хоспитализирани с коронавирус19 в момента.
За щастие, от всички тях само 32 са настанени в интензивни отделения. Което още веднъж доказва, че формата на изкарване на коронавирусната инфекция вече е лека.

Мария Пенчева


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени