FACEBOOK

Колектори заобикалят 10-год. давност, НЕ им подписвайте нищо

„За опит за заобикаляне на текстовете за 10-годишната погасителна давност на задълженията сигнализират редица експерти и потребителски организации. Пред програма Хоризонт на БНР Десислава Николова от портала Моите пари предупреди, че колекторски компании се опитват да принудят длъжници да подпишат документи, с които се отказват от правата си за ползване на новите текстове, които влизат в сила от 2 юни тази година.

Поправката, с която се въвежда 10-годишната погасителна давност беше гласувана в края на миналата година, а още тогава от колекторските компании възразиха срещу нея и предупредиха, че текстовете за опрощаване на старите задължения не означават абсолютно, че длъжникът ще бъде освободен от тях.

Още тогава 19 минути предупреди за несъвършенствата в закона така, както е описан, и предвиди възможността той всъщност да усили натиска и върху коректните, и върху некоректните платци – върху едните чрез повишаване на лихви и такси – последното се наблюдава с удивително бързи темпове, а върху другите – посредством хитри хватки.

"След изтичането на 10-годишна давност се погасяват парични вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването, освен когато задължението е разсрочено и отсрочено", припомни пред БНР Десислава Николова от портала Моите пари.

Погасяването по давност обаче не става служебно, а трябва да се подаде искане до съда. Тъй като новите текстове влизат в сила от 2 юни, вече има първи опити да бъде заобиколен новото положение в трите и половина месеца до тогава.

Механизмът, който се предлага, е подтикване на длъжници да подписват споразумения, с които признават дълга, каза Николова. Тя посочи, че ако длъжникът подпише документите, няма да има право да се възползва от новите текстове.

Това е добре известен номер още от събиранията на вземания на монополистите, които се опитват да ги придобият извън 3-годишната давност на сметките към тях, така че лайфхакът е един – просто НИЩО НЕ ИМ ПОДПИСВАЙТЕ, каквото и да ви обясняват, колкото мило и любезно, вместо мутренски, каквато беше практика досега, да ви вадят душата с памук.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени