FACEBOOK

Кой казва числеността на службите си в ефир: Зарков

„Дали някой би могъл да ми помогне с пример от световната история, когато управляващите някоя държава обявяват по телевизията числеността на контраразузнаването си, а после и че разузнаването им не струва?”, запита във Фейсбук бившият служебен правосъден министър Крум Зарков. „Питам, защото аз не успявам да намеря”, добави с недоумение той във връзка с изказването на съпредседателя на ППДБ Атанас Атанасов. В ефир той отчете щатната бройка на службите ни и призова за оставка на шефа на ДАНС Пламен Тончев.

Припомняме, че лидерите на Доброто настояват за нови назначения в службите след темата с експулсираните руски свещеници заради подозрения за извършвана от тях “дейност срещу националната сигурност”. Пред Nova темата подхвана и шефът на МФ Асен Василев, според когото информацията за агенти в Руската църква дойде и от партньорски служби.

Малко преди това другият председател Кирил Петков обяви, че във ведомството „има пропуски и затова е нужна цялостна реформа”.

Последва отговор от пресцентъра на самата агенция, като според силоваците позицията на Петков съдържа „некомпетентни, неверни и подвеждащи коментари по отношение на работата на службата”. „Безотговорно и опасно е когато политици и псевдоексперти коментират и дават оценки на елементи от дейността на ДАНС, без да разполагат с информация за тях и с цел придобиване на временни дивиденти, разпространявайки при това и класифицирана информация, която е защитена със закон”, заявиха от там.

Коментар направи и бившият военен министър и главен секретар по сигурността на президента Румен Радев -  Димитър Стоянов.

„Петков говори за реформа в службите, че службите били реактивни. Същият този човек 8 месеца управлява службите като премиер и шеф на Съвета по сигурност. Секретар на Съвета по сигурност тогава бе Петър Петров, а сега вече е зам.-председател на ДАНС”, напомни той. „Петков и Петров трябваше да поставят задачите на службите. Не са поставили такива задачи, а това се нарича бездействие с власт. Некомпетентността води до провали!”, заключи експертът.

ППДБ получи подкрепата на Делян Пеевски от ДПС, който намекна за евентуални оставки в службите. "Смятам, че е най-нормалното, ако има изслушване, да си зададем въпросите и тогава ще преценим", каза той за призивите на оставка на шефа на ДАНС. Според него не е трябвало ведомството да излиза с позиция след думите на експремиера, но и от другата страна не е трябвало да има “този тон”.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени