FACEBOOK

Ковачки продължава незаконно да точи яз. Студена, но и яз. Дяково

Това, което 19 минути пише вече 2 месеца по разкази на свидетели, бе официално потвърдено и от държавните органи: ТЕЦ-ът и Топлофикацията на Перник, които според прокуратурата са на Христо Ковачки, и комбинатът Стоманапродължават незаконно да източват язовир Студена. Естествено, Басейнова дирекция Западно беломорски район (БДЗБР) с чиито чадър беше доказано, че въпросните предприятия са го правили с години, а за 14 млн. куб. М изобщо не се знае къде са отишли, доста намалява реалните количества и според нея те са минимални 650 куб. метра от Стомана Индъстри и 74 куб. метра от Топлофикация – Перник. Напомняме, че освен че е незаконно, има изрична заповед още от октомври да се прекрати използването на питейната вода на пресъхналия град от тези предприятия.

Ковачки източва водата и на други градове, които от десетилетия имат проблем с режима – Дупница и Бобов дол. За язовир Дяково е констатирано превишение на ползваните водни обеми през месец януари от ТЕЦ - Бобов дол, за което е съставен и връчен акт за установяване на административно нарушение. Също така е установено, че на 03.12.2019 г. Аква Пауър Груп е ползвал водни обеми за производство на електроенергия чрез ВЕЦ Дяково, въпреки ограничението да не работи в енергиен режим, за което ще бъде санкциониран, както и Балканфарма - Дупница. Установено беше също, че и от държавната Автомагистрали -Хемус, на която правителството даде 3 млрд.лв., са ползвани водни обеми от яз. Дяково без необходимото за това основание по Закона за водите, за което на дружеството ще бъде съставен акт.

На язовир Пчелина е извършена проверка на МВЕЦ Пчелина, като по документи той не би трябвало да е работел. Справка от ЧЕЗ Разпределение България обаче установява, че МВЕЦ Пчелина е работил на 05.10.2019 г. БДЗБР ще наложи санкция.

Напомняме, че именно това е язовирът, който снабдяваше с индустриална вода предприятията в Перник, докато през 2012 г. – при кабинета Борисов 1 тогавашното ръководство на държавната фирма Напоителни системи не разпарчетосва тамошните съоръжения. След това Стомана и ТЕЦ-ът и Топлофикацията на Ковачки яко източват питейния язовир Студена.

Снимка: бТВ


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени