FACEBOOK

Кметът иска възстановяване на статута на паметници на 10 ценни къщи

„Възстановяване на статута на културна ценност на къщата на ул. Кузман Шапкарев №3 - това официално поисках от министъра на културата г-н Банов. Къщата е била декларирана като архитектурна културна ценност до 2008 г., когато статутът й е свален.

Категоричното ми мнение е, че тя притежава всички качества да е паметник на културата, заедно с другите запазени стари сгради, които формират облика на площада около Народния театър „Иван Вазов“. Намерението на собствениците на къщата да изградят нова 8-етажна сграда ще промени чувствително целия квартал. Сградата на ул. „Кузман Шапкарев“ №3 е построена през 1924 г. по проект на арх. Ст. Атанасов.

В последните няколко години поисках възстановяване/даване на статут на 10 сгради, които са част от културно-историческото наследство на града. Наложили сме глоби на недобросъвестни собственици за над 700 хил. лв. За съжаление, заповедите за реставрация и наказателните постановления се обжалват от собствениците и това води до дълги съдебни дела, вместо до ефективни действия за възстановяване на сградите. Това и причината да настоявам за сериозни промени в Закона за културно наследство”, съобщи кметът Фандъкова.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени