FACEBOOK

Как победата за Радев стана загуба за Нинова: 96 към 2

Президентският тандем на Румен Радев или Илияна Йотова спечели убедително втори мандат с почти двойна преднина на балотажа в неделя срещу подкрепяните от ГЕРБ-СДС Анастас Герджиков и Невяна Митева, сочат резултатите на ЦИК при 100% обработени протоколи.  За победителите са гласували общо 1 537 347 избиратели или 66,70% от упражнилите правото си на вот. Това е повече от гласувалите за Продължаваме промяната (ПП), ГЕРБ и БСП взети заедно на отминалите избори за НС преди седмица. Герджиков събра 733 307 души или 31,82%, а други 34 092 или 1,48% заявиха, че не подкрепят никого.

Най-много гласове за Радев са дошли от избирателите на Левицата, формацията Кирил Петков, Има такъв народ (ИТН) и Демократична България (ДБ), сочат данните на Галъп. 96% от електората на Столетницата избра действащият държавен глава, въпреки кампанията срещу него от страна на Корнелия Нинова. Само тук 2% отидоха за проф. Герджиков и още толкова без подкрепа за никого.

Напомняме, че в седмицата между двата тура соцлидерът в оставка открито атакува Радев, с което оказа оказа „в противниковия отбор”. В деня на вота самият Герджиков цитира Нинова, а тя захапа държавния глава когато отиде до урните към 17ч. Но в партията и хората явно са на различно мнение и й дадоха пореден вот на недоверие. Освен това, за разлика от миналите избори за президент, тя дори не посмя да стъпи в щаба, който беше в НДК, където се събраха доста хора като Кирил Добрев, Весела Лечева, които бяха на същото място като преди 5 години, защото дейно работиха за успеха на Радев.

Огромна се оказа и подкрепата за Радев-Йотова от страна на избирателите ПП - 91%.  При ИТН –този дял е  89%,  а при ДБ 70%. При симпатизантите на Възраждане подкрепата за действащата президентска двойка е 72%.
 

Проф. Герджиков се оказа избор само за електората на ГЕРБ - 88%, и този на ДПС - 69%. Но и тук Радев получи 10% подкрепа от страна на електората на старата власт, което се равнява на около 65 хил. гласа.  

67% от избирателите на възраст между 18 и 30 г. са предпочели да подкрепят Радев на балотажа, сочат данните на Алфа Рисърч от неделя.

Разпределението на вота по възраст показва, че само 31% от най-младите са дали гласа си за ректора на СУ, а 2% от тази група не са подкрепили нито един от двамата кандидати.

Радев е с предимство и сред избирателите на възраст между 31 и 60 г., където печели 63% от вота. Герджиков се ползва с подкрепата на 34% от гласоподавателите в тази група, а 3% не подкрепят никого.

Подобни са данните и в групата 60+, където настоящият държавен глава има 65% подкрепа срещу 34% за Герджиков.

Бойко Борисов определи Герджиков като „ректор на ректорите“, но по всичко личи, че повечето от висшистите също се доверяват на Радев. 63% от гласоподавателите с висше или полувисше образование са дали гласа си за настоящия президент, в сравнение с 35%  за кандидата, подкрепен от ГЕРБ.
Радев и Йотова имат предимство и сред избирателите със средно образование – 64%, както и при тези с основна или по-ниска степен – 62%.
При половото разпределение на вота няма разлика, сочат данните на Галъп. По 53% от избирателите и на Радев, и на Герджиков са жени, а останалите 47% са мъже.

В столицата Радев печели с 65,31% - данните, които прогнозира 19’ дни преди балотажа (65,04%). В областните градове преднината му е 68,04%, в малките градове – 66,33%, а в селата е най-малка – 62,89%.

Единственият областен град където Герджиков спечели е Кърджали. Възможно заради факта, че това е родното му място. В бастиона на ДПС за ректора на СУ са гласували 30 008 души - или 64,16% от избирателите в региона. Другата област, в която имаше някаква интрига е Разград. Там резултатът е почти равен - 49,37% срещу 48,94% в полза на Радев.

При Герджиков се наблюдава и по-голям дял гласоподаватели, живеещи на село – 28% срещу 17% за Радев.  Напомняме, че именно там все още се гласува само с хартиени бюлетини и има контролиран вот.

Егор Глазунов

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени