FACEBOOK

Как държат българите и беларусите за заложници: Биографката на Меркел в Карнеги Европа

Европейската служба на американския тръст Карнеги, основан от Конгреса на САЩ през 1906 г., публикува статия на брюкселския дългогодишен кореспондент на Файненшъл Таймс и главен редактор на институцията Стратегическа Европа, биографът на Меркел Джуди Демпси за протестите у нас – виж в края на материала коя точно е тази много влиятелна от 30 г. жена.

Статията НЕ Е платена, понеже Карнеги разполага с 3,3 млрд.долара и не се нуждае от стотинките на българи – това за сведение на мозъците в ГЕРБ.

„Няма как да бъдат по-различни? Беларус е на североизточната граница на ЕС с 9,4 млн.жители и се управлява от президента Ал. Лукашенко с неговия автократичен стил...В югоизтока на Европа, граничеща с Черно море, България е с 6,9 млн. жители и е член на НАТО и ЕС. Радва се на всички принилегии от принадлежността на 2-те организации, получавайки гаранции за сигурност и финансова подкрепа.

Въпреки тези геополитически разлики, гражданите на двете държави протестират срещу своите лидери. В Беларус хиляди превземат улиците всяка неделя след изборите на 9 август...Искат оставката на Лукашенко и честен и свободен вот. Независимо от насилието на репресивните органи, народът на Беларус не се предава. Смело демонстрира за своите права.

В България протестират на улиците повече от 70 дни. Писна им от корупцията и стила на ръководство на премиера Бойко Борисов, лидер на няколко дясноцентристки правителства от 2009 г. насам. Искат оставката му и нови парламентарни избори, вместо да чакат планираните през март 2021 г...

За България едно силно и обединено осъждане от ЕС на корупцията и прането на пари би изпратило сигнал към правителството на Борисов. Вместо това, и в двете страни протестиращите са заложници на специалните интереси на групите в ЕС...
Членове на Европарламента изпратиха до Борисов списък с въпроси за корупцията, обвиненията в пране на пари и нередна употреба на еврофондовете. Засега, освен че уволни правосъдния си министър, проблемът с Борисов е висящ. Европейската комисия, която от години извършва мониторинг именно по тези теми върху бг властта, само меко укори правителството за опитите на приключи протестите със сила.

Политическото бъдеще на Борисов може да се промени, ако Европейската народна партия – европейският чадър над десно-центристките партии и движения, се заяви срещу корупцията. Но не й е в характера да го стори.
Тя сякаш е сляпа и за унгарския премиер Орбан, който грубо гази независимите граждански организации и няколко академични институции, а също и медии като или ги затвори, или ги сложи под контрола на партията си Фидес. ЕНП има мека линия и за България...

Но групата не вижда причини да критикува Борисов: „В момента нямаме сигнал, че е съпричастен към корупция”, твърди Педро Лопес де Пабло, шеф на пиара на партията. „Има голяма кампания срещу Борисов, а страната е разделена между левицата и десницата. Има някакви проблеми в правните системи на онези държави”, допълва той.

Това е то трасформацията, базирана на демократичните ценности, която гражданите на Беларус се опитват да започнат, а на България – да завършат. Няма как да се каже по-ясно на ЕС какво е заложено на карта”.

Авторката на осъждащия режима у нас материал е автор на книгата Феноменът Меркел от 2013 г. От 2011 г. тя е кореспондент за централата на ЕС и НАТО на Файненшъл Таймс – най-влиятелния делови всекидневник в света, като специалността й е разширяването на Евросъюза. От 2004 до 2011 г. е съвместно с това кореспондент на Интернешънъл Хералд Трибюн – Интернешънъл Ню Йорк таймс – най-влиятелния американски вестник в неговото световно издание, за Германия и Източна Европа.

От 2011 до 2013 г. е и колумнтист – европейски външнополитически коментатор на най-престижния вестник на планетата. Преди 2001 г. в продължение на 5 г. е шеф на Йерусалимското бюро на Файненшъл Таймс – един пост, който говори сам по себе си за ценността на журналиста, в това число и за най-силните служби в света. Дотогава е 4 г. кореспондент в Берлин на топвестника. А от 1990 до 1992 г. е редактор за Източна Европа в лондонската му централа.

В началото на кариерата си е външнополитически журналист за Файненшъл Таймс, сп. Икономист на върха на савата му през 80-те години и на Айриш Таймс. Завършила е прочутия Тринити Колидж в сърцето на родния си Дъблин. Автор е на книги с политически изследвания за Източна Европа.




Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени