FACEBOOK

Как НЕ работи системата, в локдаун и в локаут: Ана Клисарска

„Знаете ли какво да правите, ако усетите, че се разболявате и предполагате, че е Covid? Не знаете.

Пробвате с личния лекар, той обикновено ви отговаря да не го приближавате, защото трябва да лекува още 1000 души, да не сте само вие, не може да рискува да се зарази. Евентуално може да ви напише направление за тест. Но трябва лично да го занесете в лабораторията.

Вероятно може да ви го хвърли през прозореца, ако сте достатъчно пъргав, за да го хванете. Колко да сте пъргав с Covid, не знам, но Здравната каса иска билЯжка, защото няма някакъв софтуеър. Откакто репортерствам, разбирай - края на миналия век - се говори за електронно здравеопазване. Четох скоро, че проектът глътнал 1 милиард вече.

Както обикновено - хубаво е, но не е готово.

Та: отивате със заветното направление и се редите на опашка пред някой от белите фургони. И да не сте с Covid, като нищо ще го хванете на опашката.
Вече имате Covid, имате тест, вероятно и болничен.

Пращат ви вкъщи да се лекувате по предписание от личния лекар. Той често не знае как да ви лекува, дори да има най-доброто желание за това, тъй като може да го направи само през телефона. А и защото няма протокол за лечение.

Трябва да е индивидуално и симптоматично. Опитвате се да кашляте в слушалката, но шансът да се хване пневмония по телефона, преди тя да се е усложнила, е доста мижав. Лекарят е съвестен и ви препоръчва да си направите рентгенова снимка. Къде и как да си я направите, е вече лично ваш проблем.

Разбира се, може отново да разиграете хвърлянето на направление през прозореца, ама вие вече сте в карантина, не върви да подскачате пред прозорците на поликлиниката.

Тъй като никое уважаващо себе си лечебно заведение няма да ви допусне до рентгена си, щом сте заразен, заедно с лекаря решавате да вземете антибиотик, ей така, на сляпо.

Няма смисъл да се чудите дали да обикаляте аптеките нелегално, докато сте в карантина - антибиотиците отдавна са изкупени.

Разчитате на далечни братовчеди от провинцията, които идват с буркани и билкови отвари, оставят ги пред входа и бягат обратно.

Големият проблем е, ако въпреки бурканите и пелина, не можете да дишате и се опитате да викнете линейка или сам да стигнете до болница. Тук вече въображението ви подло си припомня кадри от стълбите на инфекциозната болница в Пловдив и рязко ставате фанатично религиозен.

Докато се молите, гледате новини.

Основните са две. В момента България е на първо място по смъртност от Covid в ЕС и на второ място по смъртност от Covid в света.
Втората - ББ инспектира нова асфалтирана отсечка.

Не е магистрала и дори не е нова, а "рехабилитирана", ама си е повод да се раздвижи човекът, да припали джипа и да погледне съм светлото бъдеще. Този път милостиво не е взел лекари за заложници да ги разходи.

ПП: Не съм болна. Гневна съм”, написа във ФБ Ана Клисарска, известен журналист.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени